Третодивизионен отбор изхвърли „Атлетико“ за Купата на Краля

1
138
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Културал Леонеса“ сътвори исторически чудо на 1/16-финалите за Купата на Краля. Третодивизионният отбор, ситуиран в северната испанска провинция Леон, елиминира един от фаворитите за трофея „Атлетико“ Мадрид, печелейки пред своите верни и страстни привърженици с 2:1. Сензацията е още по-гръмка, заради допуснатия пълен обрат от гостите, които поведоха след час игра, но позволиха на скромния си опонент да изравни до края на редовното време и да спечели в продълженията.

Победата е сред най-великите в близо 100-годишната история на „Културал“, който продължава към осминафиналите за първи път от 60 години насам (сезон 1959/60), а само веднъж в миналото е бил част от елитната испанска дивизия (1955/56). Докато „Атлетико“ достигна една от най-ниските точки в своите изяви при Диего Симеоне през последните осем години. Именно в последния мач преди назначението на Чоло – през декември 2011 г., бе последният случай, в който „рохибланкос“ бяха губили в турнира за Купата в среща с отбор от по-ниска дивизия („Албасете“).

Гостите от столицата имаха достатъчно чисти положения, за да се поздравят с комфортен успех, но липсата на решителност и класни завършващи удари, както и феноменалните изяви на вратаря Люка Гифар, се оказаха ключови за крайния изход. Анхел Кореа откри в 62-ата минута след асистенция на Жоао Феликс, а след 75-ата „червено-белите“ приеха играта в своята половина. Типичният подход на тима в подобни ситуации този път обаче не сработи и в 83-ата минута Хулен Кастаниеда изравни с превъзходен изстрел от воле. Голът на триумфа отбеляза нападателят Серхио Бенито в 108-ата минута, засичайки също от въздуха центриране на игралия страхотно флангови футболист Габриел Гудиньо.

„Културал“ зарадва над 10 хиляди зрители по трибуните на своя стадион, чието име в буквален превод означава „Кралството на лъва“. То се оказа непревземаемо за „Атлетико“, който скоропостижно пропиля най-добрата си възможност да вдигне трофей през настоящата кампания. „Дюшекчиите“ вече са в серия от три поредни загуби във всички турнири. А тимът от Леон ще разбере следващия си съперник в турнира на жребия за следващата фаза в петък.