Теменужка Петкова в САЩ: Намаляваме руския газ наполовина

1
110
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещението си в САЩ, съобщават от пресцентъра на ведомството ѝ.

Към момента около 85% от синьото гориво, използвано у нас, идва от Русия, а това е сочено в различни западни доклади като риск за енергийната сигурност на страната.

Петкова посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната – 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1,5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ. През месец юни миналата година България получи своите първи доставки на американски втечнен природен газ. За миналата година доставките на втечнен природен газ за България са в размер на близо половин млрд. кубични метра.

Страната ни оценява подкрепата на американските партньори за изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти като междусистемната газова връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ при Александруполис. Пред зам.-помощника на президента Тръмп Томас Строч министър Петкова акцентира върху напредъка по изграждането на интерконектора с Гърция.

Като неразделна част от Южния газов коридор, чрез междусистемната газова връзка страната и Европа ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион и възможност за внос на  втечнен природен газ от LNG терминалите, включително от САЩ, което ще гарантира диверсификация на източниците и маршрутите, е подчертала Теменужка Петкова пред американските представители.