Мащабни проверки за качеството на сиренето в търговската мрежа

1
145
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Българската агенция по безопасност на храните и Асоциация „Активни потребители“ стартираха мащабни проверки за качеството на сиренето в търговската мрежа.

Главният експерт в Дирекция „Контрол на храните“ д-р Райна Иванова обясни, че взимат проби за наличие на немлечни мазнини в млечните продукти, а също така и изследват дали продуктите съответстват на посочените данни в документацията на производителите.

 „Проби се взимат от неотворени кутии, които се отварят в наше присъствие. Пробите ще бъдат занесени за лабораторно тестване. До този момент тях ги взимаме съвместно с Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисия за защита на потребителите. Документите се подготвят от Дирекциите за безопасност на храните“, уточни д-р Иванова, цитирана от БГНЕС.

Първото проверено място от инспекторите беше „Женския пазар“ в столицата. В специализиран магазин за млечни продукти продавачката се опита да избегне проверката, като заяви, че обектът не работи и заключи вратата.

 „При физическата проверка установихме, че има имитиращи продукти, които не са предварително опаковани. Съгласно изискванията на законодателството, имитиращите продукти трябва да бъдат пакетирани от производителя“, заяви д-р Иванова и увери, че ще бъдат предприети мерки, спрямо производителите и фирмата продавач.

Глобата за производителя може да достигне до 6 000 лв. Сергей Иванов от „Активни потребители“ заяви, че в обекта има още нарушения, както и че е взел натривка за хигиената в обекта, която според него, не е на необходимото ниво.

 „Има още проблеми в този малък обект. Те продават сирена и имитиращи продукти на едно място, което също не трябва да бъде. Скандалното е, че мястото не е хладилна витрина, а просто едно стъкло и едни пластмасови тави, пълни с нещо, миришещо неприятно“, каза той и добави, че в павилиона се продава и сирене, което не съответства на залепеният етикет на кутията.

Резултатът от пробите ще бъде готов до края на седмицата или най-късно в началото на другата като не е изключено, ако нарушението не е за първи път, обектът да бъде затворен.

От „Активни потребители“ посъветваха хората да не се заблуждават, че могат да купят истинско сирене на цена под 8 лв.