Борисов отправи молба към българите да не пътуват, заради коронавируса (ВИДЕО)

1
157
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Надявам всеки български гражданин да осъзнава, че не можем да забраним пътуванията. Така че ние наистина просто ги умоляваме да не пътуват. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвещанието в МС във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на коронавируса в България.

На срещата присъстват вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Всеки е с глава на раменете си и може да разбере, че това не е само риск за него. Виждате за трима души какви усилия положихме да ги приберем, за да не стоят там, а сега някой нов да се натика да стои там – не бива! Харчим много пари да си ги прибираме“, добави той.

„Понеделник ще има извънредна среща на здравните министри на Европа. Докато всичко това се разбере и за този вирус се намери ваксина как се лекува, няколко седмици ви умоляваме и настояваме да не пътувате, освен ако не е нещо жизнено важно. Искаме още днес да затегнем мерките за контрол“, каза още Борисов.

„Гранична полиция в нито една държава не е спряла епидемия, но може да я забави. Призовавам всички граждани веднага на аерогарата да минават през  термокамери, екипи за обезопасяване. Може някой да е болен от друг грип, да не се противопоставя… това е огромен риск за близките и приятелите му“, добави премиерът.

„Много внимателно проследете китайските граждани – връщат се от борсите по ресторантите и т.н. Всички трябва да минат през карантинен период“, каза Борисов.

Той заяви, че мерките трябва да се затегнат, но това трябва да стане без да влошим прекрасните си дипломатически отношения с Китай и отправи специална молба към министър Захариева: „Пак се чуй с китайския посланик и външен министър! Това не е срещу Китай – просто страховете са големи. Руснаците спряха полетите, турците ги намалиха поради липса на пасажери. Но много бързо се развиват тези неща“.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева предложи въвеждане на четвърта степен на опасност, което означава силна препоръка, даже забрана на български граждани да пътуват за Китай.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че гражданите, пристигащи от Китай ще преминат през щателна проверка още при кацането си в страната. За тези, за които се установи, че имат висока температура и неразположение ще бъдат изпратени в лечебно заведение. Останалите, които нямат симптоми, ще бъдат поставяни под домашна карантина.