Ремонтът на новата зала на парламента: „тежко забавяне“ и сериозно оскъпяване

1
87
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Депутатите от 44-ия парламент, чийто мандат официално изтича през пролетта на 2021 г., ще заседават най-много шест месеца в новата зала в сградата на бившия партиен дом, която трябваше да бъде готова за българското европредседателство през 2018 г. Причината – въпреки че според служители на Народното събрание залата е напълно готова, предстои ремонт на електрическите и климатичните инсталации. Тази дейност ще оскъпи ремонта, който до сега струва между 20 и 25 млн. лв., с прогнозно още 22.6 млн. лв.

Въпреки желанието да се работи в новата зала от началото на 2020 г., това вероятно ще стане през есента, тъй като е необходима подмяна на електрическите инсталации, коментираха от ГЕРБ пред „Дневник“. Други депутати смятат, че ако има ново забавяне, залата ще се ползва чак през новия мандат – на 45-ия парламент.

Според условията в обществената поръчка за ремонт на инсталациите, която още не е приключила, обаче срокът за изпълнението й е до 750 дни, т.е. очаква се забавяне от две години.

Ремонтът

Идеята за преместване на пленарната зала на парламента в бившия партиен дом, където заседават комисиите и има кабинети е от времето, когато негов председател бе акад. Благовест Сендов (1995 – 1997 г.). За преустройството пари отпусна вторият кабинет на Бойко Борисов, като очакванията тогава бяха цената на ремонта да бъде около 25 млн. лв. Желанието на управляващите бе залата да се използва за българското европредседателство, но тъй като то бе изтеглено с шест месеца заради Брекзит, от парламента се надяваха депутатите да се преместят там от есента на 2018 г.

Изпълнител на първия ремонт – преустройството на зала „Света София“ е обединение „НС ГРУП“ ДЗЗД. Цената на строителство по договор е 18.4 млн. лв. без ДДС, а при изпълнението имаше едно забавяне заради непредвидената сложност по демонтиране на стария покрив, допълнителните решения за стъкления купол, който бе монтиран, както и ремонтът на бул. „Дондуков“, който затруднил достъпа.

Ремонтът на инсталациите се забави и оскъпи чувствително. Първата обществена поръчка бе провалена, а втората, чието възлагане тече в момента, се оскъпи с над 5 млн. лв. за около 5 месеца. Индикативната стойност се повиши от 17.5 на 22.6 млн. лв. Срокът за изпълнение също де увеличен до 750 дни.

Залата

Новата пленарна зала е под стъклен купол. Неговата площ е около 500 кв. метра, а стъклопакетът – с два или три плекса, UV защита, филми за звукоизолация и акустика. Местата за депутати са 270, но има възможност и за допълнителни. Креслата са сини като в Европейския парламент.

Народните представители ще разполагат с повече място за работа на банките (около 98 см), за да може да ползват лаптопи или таблети. Под банките, които ще са от масив с естествен дъбов фурнир, има система от комуникационни кабели – за зарядно, за пулт за гласуване и за дискусионен пулт. предвижда се те да могат да се изказват от място. Банките са разположени на 12 амфитеатрални реда, денивелацията между които е 1.7 метра. Мокетът е тъмносин, а по стените има мрамор и обшивки от тъмен дъб. Запазени са стари елементи от залата.

Ръководството на парламента ще стои на президиум, където има седем места. До него има места за Министерския съвет, президента, вицепрезидента и патриарха на Българската православна църква. Отстрани зад стъклени тераси има места за офисицални гости.

За медиите, които отразяват работата на парламента, има предвидени места в отделна зала.

Официалният вход ще бъде откъм Ларгото, но има още два входа. Във вътрешния двор вече е изградена нова постройка, в която са фоайетата и асансьорите.

След преместването се очаква сегашната сграда да се използва за официални събития.