Сбогом, Спицер! Една от четирите стари Велики обсерватории на НАСА приключи работа!

1
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

Американският космически телескоп „Спицер“ e заснел това изображение на регион от съзвездието Орел, който изобилства от мехури с междузвезден газ. Всеки мехур е голям от 10 до 30 светлинни години и изпълнен с множество звезди. Credits: NASA/JPL-Caltech

2 февруари 2020 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. На 30-ти януари 2020 г. НАСА официално прекрати работата на космическия телескоп „Спицер“ – една от четирите Велики космически обсерватории на САЩ. Не технически проблем доведе до края на научната дейност на обсерваторията – тя продължава да е работоспособна, но агенцията сметна, че не е изгодно да продължи с експлоатацията ѝ. Последната команда, изпратена в края на миналия месец, просто приведе компютъра на „Спицер“ в т.нар. „защитен режим“ на работа. 

Причината за този край е, че „Спицер“ се намира в уникална орбита – т.нар. „следяща Земята орбита“. Също като нашата планета, така и обсерваторията обикаля около Слънцето, но с всяка следваща година се отдалечава от нас с 0.1 астрономически единици. Това в един момент започна сериозно да затруднява планирането на научна дейност и накрая ръководството на агенцията трябваше да вземе тежкото решение да преустанови дейността на „Спицер“.

„Спицер“ е втората Велика обсерватория след „Комптън“, която спря работа – „Компън“ работеше от 1991-ва до 2001-та година. „Спицер“ бе изстреляна през 2003-та година и работеше успешно в продължение на повече от 16 години при планиран експлоатационен срок между 2 и 5 години.

Останалите две Велики обсерватории на НАСА „Хъбъл“ и „Чандра“ продължават да наблюдават Вселената и са в добро състояние. Но няма спор – след пенсионирането на „Спицер“ настъпва празнина в инфрачервената астрономия – следващият инфрачервен телескоп „Джеймс Уеб“ бе дълго отлаган и ще полети най-рано догодина, но и това не е сигурно.

Макар че обсерваторията „Спицер“ бе пенсионирана, анализът на научните данни ще продължи и занапред. Обсерваторията е оставила зад себе си богато научно наследство – изучени са множество астероиди и комети, открит е неизвестен доскоро пръстен на Сатурн, наблюдавано е образуването на далечни звезди и планети, изследвана е еволюцията на галактиките. Най-известното откритие на „Спицер“ е това на седем планети с размера на Земята в системата TRAPPIST-1. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/