Предлагат 20 април – деня на Априлското въстание да стане официален празник

1
123
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Денят на Априлското въстание да стане официален празник и да се отбелязва тържествено на датата 20 април. Предложението е на известни наши историци, общественици и членовете на фондация „Васил Левски“, които са категорични, че въстанието е от изключително значение за българската история, съобщава БНТ.

От организацията казват още, че то е прелюдията към събитията, довели до българското Освобождение и затова трябва да стане част от празничния календар.

Родолюбивата инициатива е на известния историк проф. Пламен Павлов и на писателката Галина Златарева, автор на исторически роман, посветен на Георги Бенковски. Историци и общественици подкрепили с ентусиазъм идеята, убедени в значимостта на важната за България дата.

 „Без Априлското въстание нямаше да има решение на Източния въпрос и на Българския въпрос. Крайно време е този ден да влезе трайно в нашия календар като официален ден на въстанието”, аргументира се проф. Павлов, който е председател на фондация „Васил Левски“.

От Фондацията са разпратили предложението до Президентството, Народното събрание и Министерски съвет. Те се надяват да получат подкрепа и още тази година 20 април да стане официален празник.