Наистина ли кафявата захар е толкова здравословна, колкото мислим

1
149
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

Бялата захар е една от съвременните отрови. Затова мнозина се опитват да минимизират използването ѝ и я заменят с кафява. Дали обаче по-тъмният вариант действително е толкова здравословен, колкото всички си мислят?!

Каква е истината за бялата захар

Все повече специалисти твърдят, че тя е вредна за здравето и това е вярно, но само от части. Продуктите, съдържащи захар, водят до затлъстяване, диабет и всички неприятни последици от това, само че и заместителите повдигат много въпроси, казва руският диетолог Алексей Ковалков.

Всяка захар обаче е захар.

„Това е биохимична формула, състояща се от фруктоза и глюкоза”, казва още лекарят.

Затова според него безвредността на кафявата захар е по-скоро маркетингова стратегия. А ако захарта е оцветена, може да бъде дори и по-вредна.

„Захарната тръстика се транспортира с големи кораби през океана. Там, където има захар, има и плъхове. Според технологията, за да не бъде изядена от плъховете, суровината се поръсва с арсен, който се абсорбира от захарта”, твърди още диетологът.

Тези разкрития определено ни карат да преосмислим предпочитанията си. Най-добрият вариант е просто да намалим количеството захар, което консумираме. А що се отнася до кафявия вариант, трябва да подхождаме към него с повишено внимание.