Проф. Кантаржиев: Коронавирусът е податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт

1
126
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Пробите за коронавирус и на семейството в хасковската болница, за което имаше съмнения за болестта, и на мъжа, който пристигна на Летище Варна със симптоми на грип, са отрицателни. Мерките за неразпространение на вируса у нас обаче остават засилени. „Министерството за първи път от четирите заплахи, които съм преживявал, сега в момента брилянтно взима организационни мерки“, обясни в сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той каза, че младите не боледуват тежко, но пък разпространяват. По-възрастните хора боледуват тежко.

За да се установи болестта трябва да се вземе материал, който да се съхранява на температура от 4 градуса.

Професорът определи като „брилянтна“ работата на здравното министерство. Те са пуснали и инструкции какво трябва да правят болниците. Той препоръча да се следи сайта на министерството. Там се дават последите инструкции на СЗО.

Проф. Тодор Кантарджиев: Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта с промените.

От контакт 90% от хората се разболяват от коронавруса, обясни той. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява.

Проф. Тодор Кантарджиев: Още не се знае начинът на разпространение, колко трябва да е близък контактът. Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт.

Относно грипната обстановка в страната проф. Кантарджиев обясни, че случаите на заболелите са се увеличили. По негови думи пикът е тази седмица.

Досега са боледували децата от 5 до 14-годишна възраст. Последната седмица са боледували от 0 до 5-годишни. Грипната инфекция се е изместила в ранна детска възраст.