УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-13 се завърна с астронавтката-рекордьорка Кристина Кук!

1
141
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: наземните екипи извеждат астронавтката Кристина Кук от кораба „Союз МС-13“. Photo credit : NASA/Roscosmos

6 февруари 2020 г. 12:35 ч.

Светослав Александров. Днес в 11:13 ч. българско време пилотираният космически кораб „Союз МС-13“ се завърна благополучно след успешно кацане в казахстанската степ. На Земята се прибраха руският космонавт Александър Скворцов, европейският астронавт Лука Пармитано и американската астронавтка Кристина Кук.

Кук прекара в орбита цели 328 дни и 14 часа – абсолютен рекорд за жена! Продължителната ѝ мисия обаче беше непланирана – тя бе обусловена от аварията на руския кораб „Союз МС-10“ и забавянията на новите пилотирани кораби на САЩ „Крю Драгън“ и „Старлайнър“. 

Напомням на читателите, че на 10-ти октомври 2018-та пилотираната ракета „Союз-ФГ“ претърпя фатална повреда при извеждането на кораба „Союз МС-10“. Само благодарение на отличната работа на спасителните системи бе запазен животът на космонавта Алексей Овчинин и неговия американски колега Ник Хейг. Аварията доведе до временно съкращаване на екипажа на МКС от шестима до трима души в периода между октомври 2018-та и март 2019-та. С изстрелването на „Союз МС-12“ на 14-ти март 2019 г. в орбита отново заживяха шестима астронавти, а сред тях беше и американката Кристина Кук.

Кук трябваше да се прибере на Земята през есента на 2019-та, но тогава Русия изстреля кораба „Союз МС-15“ с краткосрочно летящия космонавт на ОАЕ Хазза ал-Мансури. За да можеше Мансури да се завърне, той трябваше да заеме едно от местата на „Союз МС-12“, което значеше някой друг да се откаже от мястото си – и НАСА реши това да е Кук. Така американската астронавтка се превърна в абсолютен рекордьор. Никога досега не е имало жена, която да е летяла в космоса в продължение на над 300 дни. 

Безспорно това позволи провеждането на фундаментални изследвания относно влиянието на космическите условия върху женския организъм. Резултатите от тези изследвания ще спомогнат за планирането на дългосрочни мисии до Луната и Марс с екипажи, включващи жени. За съжаление по време на програмата „Аполо“ през 60-те и 70-те години само мъже са летяли до Луната. Тепърва предстои да видим кога за пръв път жена-астронавт ще напусне околоземната орбита. 

Дългият престой на Кук бе обусловен и от проточилите се забавяния при създаването на новите пилотирани кораби на САЩ. Забавянията ще доведат до това американският екипаж на МКС да бъде съкратен от четирима на един, започвайки от края на април тази година. 

Но за щастие САЩ вече разполага с кораб за превоз на астронавти до орбита! Напомням, че през януари „Крю Драгън“ бе изстрелян на неговата последна безпилотна мисия, при която бяха тествани спасителните системи. Мисията завърши с категоричен успех. Това ще позволи на НАСА да проведе пилотиран космически полет с „Крю Драгън“ в периода между април и юни, въпреки че известни забавяния може да има в случай че американската агенция реши тази пилотирана демонстрационна мисия да бъде удължена от две седмици до  няколко месеца. Така на американския сегмент отново ще има постоянен екипаж от трима души.

За повече инфомация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/