След страховит гаф на НАСА, днес агенцията ще организира спешна телеконференция

1
116
Добави коментар
redbul80
redbul80

7 февруари 2020 г. 08:05 ч. Днес американската космическа агенция НАСА ще свикне спешно телеконференция приблизително в около 22:30 ч. българско време, за да дискутира състоянието на частния космически кораб на Боинг „Старлайнър“. Очевидно конференцията се провежда след обществената реакция спрямо чутовен пиар гаф на НАСА, при който се оказва, че агенцията е прикрила сериозен и потенциално опасен проблем с кораба. Нещата добиват много неприятен обрат не само за Боинг, но и за ръководството на НАСА, което е допуснало замазването.

Както вече писах вчера, по време на заседание на комисията за безопасност на американската космическа агенция, бе оповестено, че освен неправилната настройка на часовника, която е попречила на скачването на „Старлайнър“ с Международната космическа станция, е бил открит втори софтуерен бъг, който, ако не е бил коригиран навреме, е щял да се изяви при кацането и тогава „Старлайнър“ е щял да се разбие. 

Но това е само част от историята. Вчера уебсайтът Арс Текника ни съобщи, че проблемът е бил установен съвсем в последните етапи на мисията, а кръпките са били изпратени само два часа преди кацането! Реално погледнато журналистът Ерик Бъргър е знаел още в средата на февруари, че кръпки са били изпращани до последния момент, но когато се е обърнал към официалния говорител на Боинг за коментар, той омаловажил ситуацията и отвърнал: „основният ъплоуд преди кацането е имал за главна цел да осигури правилно отделяне на сервизния модул и няма нищо общо с навлизането и кацането на обитаемия модул“. Поради това медията не е съобщила на обществото своевременно. Журналистът призна в Туитър, че е бил подведен и сподели: „Да, ще се поуча от това“.

Съвсем естествено читателите заляха форумите, както и публичния профил на администратора на НАСА Джим Брайденстайн с един-единствен въпрос: какво стана с прозрачността? Какво стана с обещанието, че всички проблеми ще се оповестяват публично? Значи вие сте знаели още през декември, че е имало сериозен софтуерен проблем със „Старлайнър“, но не сте ни казали?

Тази нощ Брайденстайн най-накрая публикува съобщение, че днес телеконференция ще има. Каквото и да се каже на нея, прикриването на втори сериозен проблем със „Старлайнър“, който е можело да доведе до катастрофа на кораба, е гигантски имиджов гаф за агенцията и ще има последици. През декември НАСА и Боинг твърдяха, че бъгът с часовника няма да доведе до отлагания на пилотирания полет на „Старлайнър“, защото скачването с МКС не е задължително. Но този втори софтуерен проблем касае не нещо друго, а самото кацане. А кацането е критичен етап. Сега ще е много трудно за ръководствата на агенцията и компанията да се измъкнат и да не проведат ново, безпилотно повторение на мисията. И космическите ентусиасти искат такова повторение, преди да бъдат качени астронавти и животът им да бъде застрашен.

Кадър, заснет от камера на борда на „Старлайнър“ по време на първия му орбитален полет през декември. Photo credit : Boeing Space