Новия европейски космически телескоп Хеопс засне първата си снимка

1
203
Добави коментар
redbul80
redbul80

9 февруари 2020 г. 10:20 ч. Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщи, че новоизстреляният изследовател на извънслънчеви планети „Хеопс“ е заснел успешно първата си снимка! 

Както сами виждате, снимката не е особено забележителна – но въпреки това е много важна, защото доказва, че камерите на телескопа са оцелели след сътресението по време на изстрелването. На фотографията се вижда HD 70843 – звезда, която се намира на разстояние 150 светлинни години от нас. Екипът е избрал тази звезда за тестово заснемане поради нейната яркост и локация на небето, което я прави идеална за проверката.

„Когато първите изображения на звездното поле се появиха на екрана, веднага стана ясно на всички, че имаме работещ телескоп“, оповести Уили Бенц от Университета Берн в Швейцария, ръководителят на проекта.

Напомням на читателите, че изстреляната на 18-ти декември 2019 г. мисия „Хеопс“ е първата мисия на ЕКА за изучаване на екзопланетите. Но вместо да търси нови планети, мисията ще изучава характеристиките на вече известните екзопланети. Така очакваме скоро да научим за първите сериозни открития, направени за планети, намиращи се извън Слънчевата система! 

Първата тестова снимка на „Хеопс“. Credits : ESA/Airbus/CHEOPS Mission Consortium