Как да комуникираме ефективно онлайн | PR&Медиа Новини

8
Добави коментар
EventsTeam
EventsTeam

ICYGEN Месечен бюлетин I 2009-10-2009

„Има вече само два вида фирми: фирми в интернет и фирми извън бизнеса.” Така Бил Гейтс обобщава в каква посока се движи бизнеса.  В условията на новата бизнес среда с потребители от ново поколение се зароди интернет-базираната комуникация компания-потребител – комуникация от качествено нов вид – двупосочна, активна, непрекъсната и високоефективна.

Понятието онлайн комуникация компания-потребител включва процеса на изграждане и развитие на позициите на съответната компания в интернет пространството и  съпътстващата го двупосочна онлайн комуникация с потребителите /умишлено използвам термина комуникация, а не реклама, защото тук говорим за постоянна интерактивност и взаимодействие компания-клиент/. Различните форми и похвати на онлайн комуникацията  имат няколко общи отличителни черти, които правят интернет средата уникална и привлекателна за модерния бизнес: таргетиране към определена аудитория, интерактивност, измеримост, гъвкавост и динамичност и не на последно място приемлива цена и висока възвръщаемост на инвестициите.

Ключът към оптимизация на бизнеса чрез ефективна онлайн комуникация е в правилния подбор и приложение на конкретните дейности в зависимост от поставените бизнес цели. Световните тенденции, които вече навлизат и в България, са към използването на все по-нетрадиционни, но и все по-обвързващи с потребителя, методи на онлайн комуникация. Създаването и поддръжката на уеб сайт са само първите стъпки сред разнообразието от уеб-базирани дейности. Ето някои от най-важните и актуалните сред тях:

Онлайн реклама с интерактивен криейтив или промоцията като забавление

Онлайн рекламата с уникален сценарий и идея е царицата на виртуалното пространство.  По неповторим начин, рекламните кампании в интернет привличат и задържат вниманието на целевата аудитория към даден продукт или услуга.

Основните видове криейтив са забавните игри, онлайн инструментите с персонализиране на съдържанието, интерактивните тестове (включително онлайн калкулатори и тийзъри), онлайн състезания и конкурси и други.  Забавният и оригинален интерактивен криейтив води до по-трайно и емоционално осъзнаване на рекламното послание и задържане на вниманието върху бранда/продукта за по-дълго време, сравнено с другите медии.

Наред с всички останали свои преимущества (например възможност за прецизно таргетиране, измеримост, значително по-евтин достъп до потребителите и моментална обратна връзка с тях), онлайн рекламата позволява да се натрупват бази данни от целеви групи с имена, е-мейл адреси и други данни, а оттам и да се работи за повишаване на лоялността към марката/продукта с директни кампании  и осъществяване на моментални продажби.

Създаване и участие в корпоративни блогове и социални мрежи

Корпоративният блог е сред водещите инструменти на ефективната онлайн комуникация. За съжаление, корпоративните блогове у нас все още никак не са много. Според проучванията те са не повече от 40, а това е изключително малък брой.

Блогът и неговото по-ефективно използване трябва да са сред задължителните елементи на маркетинговите стратегии на компаниите в България, които се стремят към  оптимизиране на своите разходи за онлайн реклама. Създаването и поддържането на блог е много ефективен инструмент, който не изисква сериозни финансови инвестиции, а само време за обновяване на съдържанието. За сметка на това, блогът предоставя възможност чрез неформална двустранна комуникация да се изградят по-лични отношения с клиентите. Чрез блога може индиректно да се популяризира една търговска марка, както и да се получи бърза и в много случаи навременна обратна връзка с потребителите. Чрез неформалната комуникация може да се изградят персонални отношения с клиента и по този начин да се спечели неговото доверие.

Социалните мрежи са друг маркетингов инструмент, който става все по-важен за комуникацията с потребителите по света, а от скоро и в България. Най-популярните социални мрежи са около 20 на брой и включват Facebook, MySpace, Flickr, hi5, Тagged, Netlog и др. Особеното при използването на социалните мрежи е, че там е добре да се  публикува много подбрана информация – само когато искате да споделите наистина нещо важно за дейността на фирмата, което би било от особен интерес за Вашите потребители и/или потенциални клиенти. Безразборните публикации имат нямат желания ефект.

Връзката между корпоративния блог и социалните мрежи е много важна и силна, защото често социалните мрежи са инструмент за популяризиране на публикуваната в блога или корпоративния сайт информация. Един от най-често практикуваните модели за това е добавянето на линкове към новини, съвети, интервюта или друга информация от блога или сайта към лични или професионални профили в социалните мрежи. Разбира се, маркетингът чрез социалните мрежи е нещо много повече от това и консултацията със специалист е препоръчителна. 

Със своите уникални възможности на медия с пълен набор от средства, интернет промени маркетинга.  Стъпка в правилната посока за всяка една компания в България е да го припознае като най-гъвкавия съвременен канал за комуникация. Онлайн присъствието и представянето на модерната компания чрез нейния уеб сайт или други комуникационни дейности, определят изхода от участието й в битката за потребители, осигуряват й водещи позиции сред конкурентите и реализация на по-големи печалби.

Оптимизация на уеб сайт за търсещите машини (SEO)

Имате съвършен и скъпоструващ уеб сайт, но в резултатите от търсенето на Google, той се появява някъде след 30-та позиция, т.е. 3-4 страница? Позиционирането на корпоративния уеб сайт за търсещите машини с цел по-лесното му откриване от потребителите е от първостепенно значение за оптимизирането на онлайн присъствието на всеки един бизнес. То е свързано с провеждането на дейности като създаване на ключови думи и текстовете в сайта, мониторинг и анализ на позициите на сайта в Google, непрекъснати и постоянни промени в ключовите думи и съдържанието, на базата на анализа на потребителското поведение онлайн. Или с други думи – запазена територия за специално обучени специалисти.

SEO е дългосрочна инвестиция с изключително висока възвръщаемост.  Правилната оптимизация се прави еднократно, а поддръжката включва само периодични настройки, което я прави най-добрият ценово-ефективен интернет маркетинг похват за реклама на търговска марка онлайн.

Оригинална публикация: http://newsletter.icygen.com/index.php?page=buletins&buletin_id=41&a=185&cid=274&uid=3469