Лесни мерки, с които за да се предпазим от заразяване с грип

4
167
Добави коментар
epis
epis

Най-добрият начин за предотвратяване на сезонния грип е да се ваксинирате всяка година, но добрите здравословни навици, като миене на ръцете, често могат да помогнат за спиране на разпространението на микробите и предотвратяване на респираторни заболявания като грипа. Съществуват и антивирусни лекарства, които могат да се използват за лечение и профилактика на грип.

Представените по-долу основни съвети ще Ви помогнат да защитите себе си и другите от заразяване с грип и за спиране на разпространението на болестотворните микроби:

• Избягвайте близки контакти. Пазете дистанцията си от всеки, който кашля, киха или има други симптоми на настинка или вирус. Ако сте болни, ограничете контактите и бъдете на дистанция от другите, за да ги предпазите от разболяване.

• Останете вкъщи, когато сте болни. Ако започнете да се чувствате зле по време на работа или в училище, се приберете у дома колкото е възможно по-скоро. Ако имате грипоподобни симптоми, останете вкъщи и не ходете на работа / училище и на обществени места. Така ще предпазите другите хора от заразяване.

• Покривайте устата и носа си. При кихане или кашлица покривайте устата и носа си с кърпичка. След употреба хвърлете кърпичката в коша. Това ще намали разпространението на болестотворните микроби.

• Почиствайте ръцете си. Редовното миене на ръцете предпазва от микроби. Ако няма възможност да измиете ръцете си, използвайте антибактериални кърпички или гел на алкохолна основа.

• Избягвайте да докосвате лицето си. Докосване на очите, носа или устата след контакт със замърсен с микроби предмет е предразполагащ фактор за заразяване.

• Дезинфекцирайте. Дезинфекцирайте повърхности и често употребявани предмети (например дръжки, клавиатури, дистанционни и телефони) у дома или на работа, ако някой е болен. Това ще намали риска от заразяване. Проветрявайте редовно помещенията.

• Избягвайте обществени места. Избягването на обществени места често може да бъде трудно. Но ако имате възможност, ограничете контакта с хората по време на грипната епидемия. Това може да намали риска от заразяване. Грипът може бързо да се разпространи в затворени пространства. Това включва училища, работни места, магазини, обществени сгради. Ако имате по-слаба имунна система, носете маска за лице винаги, когато сте на обществено място през грипния сезон.

• Засилете имунната си система. Богат на плодове и зеленчуци хранителен режим и прием на много течности, осигуряване на организма на достатъчно сън и намаляване на стреса, редовна физическа активност могат да подпомогнат имунната система в борбата с болестотворните микроби.

Още полезна информация за грипа може да прочетете на problem.framar.bg/грип