6 удивителни индийски храмове, за които не сте чували

1
135
Добави коментар
setlans
setlans

Красотата на тези индийски храмове ще ви накара да стегнете куфарите и да си купите билет за Индия.

Индия е страна, която се разпростира на над 3 млн. кв. км площ, с население от над 1 млрд. души, много древна история, и все пак Тадж Махал приковава цялото внимание на туристите. Разбира се, че Тадж Махал е уникална сграда и едно от най-големите постижения от архитектурна гледна точка на моголите. Но Индия предлага на туристите още много храмове, които са не само красиви, но и носят много силна енергия.

Истината е, че в Индия има около 2 милиона храма, които заслужават същото внимание, което обръщаме на Тадж Махал.

Вижте още: Духовна Индия: 6 дестинации, които трябва да посетите задължително

Докато свети места като Златния храм в Амритсар и храма Минакши в Мадурай успяха да се преборят за вниманието на туристите, много други впечатляващи храмове все още остават скрити за повечето посетители. Днес ще разгледаме 6 храма, за които вероятно не сте чували, но определено заслужават вашето внимание.

Храм Ранакпур

Снимка ляво: Nagarjun Kandukuru / Снимка дясно: Clément Bardot

Храмът Ранакпур е един от най-впечатляващите джайнистки храмове в Индия. Този храм е достатъчна причина да посетите Раджастан – индийския щат е известен още с крепостта Амер и Градският дворец в Джайпур.

Ранакпур вълнува туристите и поклонниците още от 15 век, когато е построен. Храмът е построен в чест на основателя на джайнизма Адинат. Храмът се разпростира на 4500 кв. метра и построен е от бял мрамор. В храма има 29 зали, 80 купола и 1444 мраморни колони. Храмът разполага и с 84 подземни зали, където се пазят много ценности, свързани с религията.

Храмът е известен и със статуята на Паршваната, която е издялана от една единствена мраморна плоча. Паршваната е изобразен с 1008 змийски глави и множество опашки.

Храм Раманатхасвами Снимка: treebo.com

Храмът Раманатхасвами е хиндуистки храм, посветен на бог Шива. Той се намира на остров Рамесварам в щата Тамил Наду. Любопитен факт е, че в този храм се намира най-дългият коридор (200 метра) сред всички хиндуистки храмове в Индия. Храмът има огромно значение за индусите и привлича милиони поклонници всяка година, особено по време на фестивала Маха Шиваратри.

Вижте още: 3 напреднали открития, които са били направени преди хиляди години в Древна Индия

Във външният коридор на храма се намират 1212 колони, които са с височина от малко над 9 метра. Главната кула е с височина от 53 метра. Повечето колони са изваяни от различни майстори.

Храмът е построен от черен гранит, а главната кула е позлатена. В храмовия комплекс се намират и 22 водни тела и кладенци, които представляват 22-те стрели в колчана на Рама.

Храм Кедарнат Снимка: Naresh Balakrishnan

Кедарнат е хиндуистки храм, посветен на бог Шива. Той се намира в свещения град Кедарнат на надморска височина от 3584 метра в Хималаите. Той е най-отдалеченият храм от поклонническия маршрут Чар Дхам. Особено впечатляваща е локацията на този храм. Той се намира до извора на река Мандакини и е обграден от спиращите дъха снежни върхове на Хималаите, с височина от над 6000 метра.

До храмът няма асфалтов път. За да стигнете до него, трябва да се изкачите по пътека дълга 22 километра.

Смята се, че сградата е на поне 1200 години, но освен от теологическа гледна точка, никой не знае кой всъщност е построил храма.

Храм Вирупакша Снимка: Apadegal

Храмът Вирупакша се намира в град Хампи, в южния щат Карнатака в Индия. Той е част от група светилища в Хампи, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Храмът е посветен на бог Вирупакша, друго име на Шива.

Една от най-ярките характеристики на този храм е използването на математически модели за изграждането и декорацията му. Храмът съдържа повтарящите се модели, които демонстрират концепцията за фракталите. Основната форма на храма е триъгълна, а ако го погледнете от високо ще забележите, че моделите се разделят и повтарят, точно както изглеждат снежинките или други природни чудеса.

Историята на храма е непрекъсната от 7 век, а както повечето храмове в комплекса, той е обърнат на изток – най-благоприятната посока.

Храм Айраватесвара Снимка: Paul Vincent P

Храмът Айраватесвара е хиндуистки храм с ясно изразена дравидска архитектура. Той се намира в град Дарасурам в южния щат Тамил Наду. Храмът е построен от Раджараджа Чола II през 12 век и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Вижте още: 20 интересни факти за Индия

Храмът е посветен на бог Шива и показва традициите на вайшнавизма и шактизма – два от основните традиционни клонове на хиндуизма. В храмът има каменна колесница, както и изобаржения на основни ведически и пуранически божества, като: Индра, Агни, Варуна, Ваю, Брахма, Сурия, Вишну, Сарасвати, Лакшми и други.

Храмовете Палитана Снимка: Неизвестен автор

Храмовете Палитана са джайнистки храмове и се намират на хълма Шатрунджая в град Палитана, щата Гуджарат. Не случайно Палитана се нарича „Градът на храмовете“. Комплексът се състои от 863 мраморни храма, които са групирани в 9 групи.

Интересно е, че точната бройка на храмовете е спорна. Официално се приема, че са 863, но е възможно да са над 1000.

Основният храм е посветен на Ришабханата – първият учител, започнал да разпространява познанията на Джайнизма. До него се стига чрез изкачването на 3500 стъпала.

Любопитен факт е, че е забранено пренощуването на това свято място, тъй като то е предназначено само за боговете.

Последвайте ни в социалните ни мрежи  Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс