3 основни съвета при избор на спално бельо през 2020 г

1
220
Добави коментар
spalnotobelio
spalnotobelio

Как да изберем спално бельо през 2020?

При избора на спално бельо ще се спрем на няколко основни фактора, който са от основно значение за информирания избор. На пазара в момента е претъпкано от материи, десени, модели и размери. Ако нямате опит или купувате за пръв път спално бельо през 2020 година е добре да прочетете и проучите малко преди на направите покупката. Дори и 15-20 минутен рисърч и интернет ще ви спестят огромни главоболия и некомфортност за дълго време и евентуално от повторна покупка. И така нека опишем на кратко основните фактори, определящи избора:

1. Материята на спалното беьо

На първо място е материята, тя е най-важният фактор. Както всичко напоследък, повечето материи идват от Китай, особено изкуствените: полиестер и микрофибър. Моят съвет от личен опит е НЕ купувайте спално бельо от полиестер. То спарва, не топли през зимата и може да предизка алергии. Винаги избирайте естествените материи. Не се подлъгвайте от евтината цена. 

Ще изброим най-разпространените естествени материи за спално бельо по-възходящ на цената ред:

– памучно хасе или наричано още 100% памук – евтина и здрава материя, подходящ избор за търсещите бюджетно решение за новото си спално бельо. Недостатък е, че не е много мека на допир.

– Ранфорс памук – перфектният и балансиран избор за спално бельо, не случайно и най-разпространената материя в последните години. Цена – качество: много добро! 

– памучен сатен – вече в по-горен ценови клас. По-голяма плътност от ранфорса, по-голяма мекота, но и по-скъпа цена. Много добър избор за качетвено спално бельо. Една от най-разпространените материи в горния среден клас на спално бельо. 

– тенсел – сравнително нова материя за спално бельо и текстил. Нишките се извличат от дървета, най-често: бреза, бор, евкалипт и др. Много подходящи за лятото. Такива чаршафи не спарват и попиват влагата от тялото повече от памука. Сравнително висока цена.

– модал – Много подобна материя на тенсела. Извлича се пак от дърво. Разликата е в техниката на производство. Модакът е по-здрав като материя от тенсела. 

– вискоза – Отново нова материя на текстилния пазар. Много подобна на модала и тенсела. Важното, което трябва да запомним, е, че те могат да бъдат направени от човека, но не са синтетични

– зелен чай – нова материя. Влакната се извличат от растението Зелен чай. Да правилно чухте Зелен чай 🙂 Много нежна, фина и ходроскопична материя. Много добър избор за хора с чувствителна кожа или такива, които имат проблемен сън.

– памучен сатен жакард – тук вече се качваме в горния цениви клас. Само истински луксозното спално бельо е направено от памучен жакард. При тази материя получавате много високо качество на изработка, стилни модели неподвластни на времето и луксозна опаковка. Спално белцо за ценители! 

– естествена коприна – царят на материята. От древни времена е най-добрата материя. Влакното се получава от буби и има протеинов / животински произход. Материята е много фина, много нежна и гладка и много здрава. Коприната е царицата на платовете. Все пак трябва да споменем и доста високата цена. Един спален комплект от естествена коприна е около или над 1000 лв. 

2. Цвета на спалното бельо

На второ място при избора на спално бельо през 2020 ще посочим цветовете. Има безброй нюанси, цветове и шарки. Тук изборът е индивидуален. Мъжете предочитат повече изчистените модели, в тъмни тонове, докато жените предпочитат светлите нюанси и нежните шарки. И все пак трябва да споменем, че цветът избран за 2020 година е тъмно син (Navy blue). 

Може да изберете и цвета си за спално бельо на следния принцип – Всеки цвят стимулира определено настроение:

Червено – действа стимулиращо и енергично. 

Положително влияние: смелост, топлина, жажда и борба за живот, страст.

Отрицателно влияние: агресия. 

Синьото – цветът на интелекта. Действа успокояващо. 

Положително действие: спокойствие, интелигентност, комуникативност, размисъл.

Oтрицателно влияние: студ, отчужденост, липса на емоции, недружелюбност. 

Зеленото – действа баланциращо. Стимулира надеждата, спокойствието и уравновесеността. Като отрицателно влияние може да посочим: скука и равнодушие.

Жълто – предизвиква емоцията. Цветът на слънцето вдъхва живот, радост и самочуствие. Отрицателно влияние: ирационалност, страх, нестабилност.

Виолетово – цветът на духовността

Положително дейстове: духовно осъзнаване, визия, лукс, автентичност, истина. Отрицателно: интровертност, подтискане.

Всеки човек реагира по различен начин на цветовете, затова и изборът на цвят за спално бельо е сторго индивидуален. Важното тук е цветовете в спалнята да са хармонично съчетани и да ни харесват на нас лично.

Повечето модели спално бельо са с шарки, с флорални елементи, с геометрични фигури, райета или кръстоска от всичко. Иберете това, което на вас лично ви допада най-много. Както се казва: Избор дал Бог!

3. Размера на спалното бельо

Тук всичко зависи от размера на спалнята или легото, на което спите. На пазара се предлагат всякакви размери, както и спално бельо ушито по индивидуална поръчка. Основното правило тук е: Нека бъде малко по-дълго, отколкото малко по-късо. Например, ако имате матрак 160/200 см, нека долният чаршаф да бъде поне 200/220 см. Така ще имате по 20 см от всяка страна да го вкарате под матрака и да не се размества. Много добър избор е и долният чаршаф да е с ластик. Изключително удобство за тези, които се въртят повече по време на сън. Така ще бъдете сигурни, че на сутринта долният чаршаф ще бъде на леглото Ви, а не на земята или на кълбо в краката Ви 😉 

При избор на размера за плик за завивка препоръчвам да бъде малко по-голям от самата завивка, но не много. Около 3-4 см. Повечето пликове, а и памучни материи имат свиваемост от около 2-5% , така след пране плика ще пасне перфектно на завивката Ви. Препоръчителни размери на завивки: Един човек – 150/200 , Двама: 200 или 220/200 см. Може да изберете и спално бельо от 5 части (с два плика за завивка), особено подходящо за зимните месеци.

Това са в общи линии трите основни критерия за избор на спално бельо.