Ползите от арагновото масло и най-добрите арганови масла

1
159
Добави коментар
angels82
angels82

Аргановото масло е с произход от Мароко, получено от ядките на аргановото дърво. Аргановото масло придоби популярност на Запад през 21-ви век, но други употребяваха това разнообразно масло преди 2000 г. Аргановото масло е естествено богато на омега-6 мастни киселини, витамин А и витамин Е. Доказано е, че намалява възпалението и омекотява кожата и косата.

Преди да закупите това чудно масло, има фактори, които трябва да се вземат под внимание – миризмата на маслото, консистенцията, сертификацията за биологично производство и дали е било студено пресовано или не. Аргановото масло има множество приложения, а типът, който бихте използвали за готвене, не е същият като вида, който бихте използвали върху кожата или косата.

Аргановото масло е чудесен ексфолиант, подмладяващо средство за кожа, борец за акне, омекотяващ балсам, масло за тяло, омекотител за петите. Готвенето с него може да помогне за понижаване на холестерола, да предпази организма от сърдечно-съдови и възпалителни заболявания, да стимулира имунната система и да стабилизира кръвната захар. Ако звучи като нещо, което бихте искали да проучите по-нататък, това ръководство за пазаруване ще ви помогне да научите повече.

Основни съображения

Аргановото масло се получава чрез събиране на арганови ядки от дървета. След като ядките изсъхнат, комбайните разкъсват обвивката и корпуса на ядката. След това те се смилат или на ръка, или с каменна мелница. Смилането на ядките произвежда паста, която след това се пресова, за да се получи масло. В Мароко аргановото масло е луксозен продукт. Извън Мароко, аргановото масло е популярно в козметичните продукти като шампоан и маска за лице.

Мирис

Аргановото масло има забележима миризма. С нарастващата си популярност в западното полукълбо, търсенето на арганово масло без мирис се е увеличило. Козметичните арганови масла имат по-малко миризма от кулинарните арганови масла. Това е така, защото процесът на студено пресоване филтрира продукта. Понякога аргановите ядки преминават през процес на двойно филтриране, което ги прави без мирис.

Неправилното съхранение и продължителното излагане на въздух и слънчева светлина ще развалят аргановото масло. Ако маслото ви мирише на гранясало, то се разваля и трябва да се изхвърли.

Цвят и текстура

Качественото арганово масло е гладко и копринено, но не е прекалено водно. То трябва да се абсорбира лесно в кожата и косата. Цветово, аргановите масла варират от бледо до тъмно златистожълто. Цветът до голяма степен зависи от процеса на филтриране на маслото, тъй като рафинираните масла са склонни да носят по-малко пигмент. Не е необичайно да забележите някаква утайка на дъното на бутилката с арганово масло, особено ако това е традиционно филтрирано масло. Но няма нужда да се притеснявате: седиментът е безвреден. Съвсем бистрото арганово масло без утайка е ултра-рафинирано, което всъщност може да отстрани някои ползи.

Биологично сертифициране

Вашето арганово масло трябва да съдържа само една съставка – очевидно, арганово масло. Следете за „100% органичен“ или за органичния символ на USDA върху бутилката. С органичното сертифициране ще знаете, че аргановите дървета са отглеждани в здрава почва без химикали.

Характеристики на аргановото масло Козметични срещу кулинарни

Козметичното арганово масло се приготвя чрез машинно пресоване на непреработени (или „студено пресовани”) арганови ядки, при което се получава леко масло с фин аромат. Кулинарното арганово масло се прави от арганови ядки, които са печени и смлени в каменна мелница или ръчно, давайки по-дълбок вкус и аромат. Можете да готвите с него и да го използвате в хляб, салатни дресинги и сосове.

Може да се чудите дали двете масла са взаимозаменяеми. Е, не точно. Козметичното арганово масло до голяма степен е лишено от вкус и аромат, така че няма да се съчетае добре в храната. Кулинарното арганово масло има много по-силен аромат от козметичния вид, което може да притесни някои. Печенето на ядките може да унищожи някои от ползите за грижа за кожата от аргановото масло.

Кулинарно арганово масло срещу кулинарен зехтин

Години наред маслиновото масло се възхваляваше заради здравословните му сърдечни ползи и невероатния вкус. Маслиновото масло, приготвено чрез леко смачкване на добитите маслини в мелница, е заредено с антиоксиданти, витамин Е и каротеноиди, които намаляват риска от очни заболявания. Някои изследвания показват, че маслиновото масло намалява риска от рак, инсулт и болестта на Алцхаймер.

Както можете да си представите, кулинарният арган и зехтинът имат подобни ползи. Каква е разликата? Аргановото масло има по-голямо количество омега-3 мастни киселини, което го прави по-топлоустойчив за готвене, отколкото зехтина, и с повече витамин Е. Зехтинът има по-ниска точка на горене от някои масла, което означава, че не е подходящ за готвене на висока температура.

Цените на аргановото масло

Аргановото масло е едно от най-ексклузивните масла в света, което го прави скъпо. Както много масла, аргановото масло се продава в бутилки с различни обеми. С разлики в качеството и ценообразуването, цените на аргановото масло могат да варират от 10 до 50 лева.

Не забравяйте да търсите тъмни кехлибарени бутилки, които запазват целостта и състава на маслото.

Нерафинираното арганово масло има значително по-кратък срок на годност. Въпреки това, козметичните арганови масла обикновено са студено пресовани, така че е по-вероятно да срещнете този проблем с кулинарното арганово масло.

В следващата класация ще ви представим нашия избор за най-добрите арганови масла. За ваше удобство сме подбрали онлайн магазините с най-добри цени на съответните модели. Съветваме ви да пазарувате онлайн, тъй като цените са по-ниски, имате законно право да върнете уреда в срок от 14 дни, а да не забравяме и безплатната доставка до дома ви.

100% чисто Арганово масло, наричано още “течното злато на пустинята”, извлечено чрез метода на студено пресоване, обогатено с Tocopherol (вит. Е – мощен естествен антиоксидант).

Аргановото масло е мощен естествен антиоксидант, с високо съдържание на есенциални мастни киселини, притежава редица безценни козметични свойства: укрепва и хидратира косата, подхранва косъма в дълбочината на корените и го прави еластичен и бляскав, стимулира регенерацията на кожните клетки и ги снабдява с жизнено необходим кислород.

Аргановото масло прави кожата еластична, намалява бръчките и подпомага третирането на белези, кожни раздразнения, акне, екземи и стрии, съживява кожата и дава усещане за комфорт. Неутрализира свободните радикали, предпазва от агресивното въздействие на околната среда, укрепва слаби и чупливи нокти.

Опаковка с вакуум помпа – за 100% използване на продукта!

Начин на употреба:

За лицето: нанесете малко количество масло върху лицето, шията и деколтето с леки масажни движения, докато напълно се абсорбира.

За косата: нанесете малко количество върху дланите на ръцете и разпространете с пръсти като гребен по косата, като леко втривате в кожата 30 минути преди измиване.

Еко сертифициран продукт. Не съдържа парабени, алергени и минерални масла!

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

Аргановото олио има широк спектър от приложения, благодарение на богатия си състав: Витамин Е – мощен елемент срещу свободните радикали, които предизвикват разпадане на важни клетъчни компоненти като ДНК и клетъчните мембрани. Витамин F – съставен от две изключително важни мастни киселини (Омега 3 & Омега 6), този витамин помага на кожата срещу проблеми като акне, обриви, екземи и псориазис. А в комбинация с антиоксиданти, спомага за изграждането на хидролипиден слой върху кожата и косата, предпазвайки ги от външни влияния и изсушаване Phenols: Мощен антиоксидант с антисептични и и антибактериални свойства. Фенолите се считат за много добър стимулант на нервите и имунната система. Squalene: присъства естествено в растителните олиа. Важен елемент за синтеза на витамин Д и холестерола. Sterols: Това е естествен алкохол в състава на някои олиа, включително и Аргановото, което забавя стареенето и защитава срещу UV лъчение.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.