Гигантски язовири, обграждащи Северно море, биха могли да спасят милиони от покачването на морското равнище, твърди учен

Гигантски язовири, обграждащи Северно море, биха могли да спасят милиони от покачването на морското равнище, твърди учен

Гигантските язовири в Северно море биха могли да спасят милиони хора от покачването на нивото на океаните, твърди учен от Нидерландия.

Нидерландски учен предлага да се построят два гигантски язовира, които ще затворят изцяло Северно море и ще защитят близо 25 милиона европейци от последиците от повишаването на морското равнище, в резултат на глобалното затопляне.

Шурд Хрушкамп, океанограф от Кралският Холандски инситут за морски изследвания, казва, че един язовир между Северна Шотландия и Западна Норвегия (с дължина от 476 км) и друг между Западна Франция и Югозападна Англия (с дължина от 161 км) са „възможно решение“ за справяне с проблема.

Проектът е публикуван в Американския журнал по метеорология, а в него Хрушкамп и неговите колеги от Центъра за океански изследвания в Кил, Германия, казват, че идеята е достъпна и техническа осъществима.

Въз основа на съществуващи проекти, учените оценяват, че разходите за изграждането на двете язовирни стени...
Прочети цялата публикация

Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност