Корабът Крю Драгън пристигна на стартовата площадка за първата му пилотирана мисия до МКС

2
195
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техници работят по пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ след пристигането му на стартовия комплекс. Photo credit : SpaceX 

17 февруари 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. След дълго чакане, моментът най-сетне дойде: започна подготовката по изстрелването на първата пилотирана орбитална мисия на САЩ след приключването на програмата „Космическа совалка“ през 2011-та година. Началото на тази подготовка настъпи на 13-ти февруари, когато първият космически кораб на СпейсЕкс за пилотирана мисия „Крю Драгън“ пристигна на космодрума. 

До благоприятното развитие се стигна след като СпейсЕкс бе първата компания, която изпълни всичките си изискуеми безпилотни полетни тестове. Последният от тези полети бе осъществен на 19-ти януари тази година, когато бяха изпитани системите за аварийно спасяване по време на ракетно изстрелване. Сега пътят към първия пилотиран орбитален полет на САЩ след края на совалките е открит. НАСА и СпейсЕкс са се съгласили работната дата за изстрелването да е 7-ми май, като в зависимост от протичането на подготовката то може да е факт по-рано или по-късно. 

Съгласно официалната публикация на уебсайта на НАСА става ясно, че СпейсЕкс, а не Боинг ще е първата компания, която ще изпрати хора към Международната космическа станция. През 2019-та година Боинг също изпълни двата изискуеми безпилотни полета, но макар че те завършиха безаварийно и „Старлайнър“ и двата пъти се прибра безопасно на Земята, успехът не бе стопроцентов. Скачването с МКС бе провалено, а последващият анализ откри множество проблеми със софтуера. Понастоящем специална комисия разследва причините защо софтуерните бъгове не са открити при наземните изпитания, а ръководствата на НАСА и Боинг умуват дали ще се наложи да се повтаря безпилотната мисия с роботизирано скачване до МКС, или следващият старт на „Старлайнър“ ще е пилотиран. 

Що се касае до СпейсЕкс, пред тази компания такива дилеми няма – безпилотните полети завършиха със стопроцентова успеваемост. НАСА ни информира, че сега след като първият пилотиран „Крю Драгън“ се намира на стартовия комплекс, той ще бъде подложен на окончателни тестове в специалното съоръжение на базата Кейп Канаверал, след което ще бъде прикачен към ракета „Фолкън 9“ и изстрелян в космоса. Към МКС ще се отправят астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен.

Засега всичко по подготовката изглежда да протича по план – днес СпейсЕкс ни съобщи, че „Крю Драгън“ е вече издържал акустичните изпитания. Американската космическа агенция НАСА е отново в готовност за пилотирани космически полети! 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/