Ето за кои съставки да гледаме в козметичните продукти

1
168
Добави коментар
svetla58
svetla58

Всеки човек се сблъсква със зачервяването на кожата и за жалост много трудно намираме решение на този проблем. Ние обаче разбрахме как да се отървем от причините за възпаление, обриви или раздразнения по кожата. Това са съставките, които трябва да търсите в продуктите, които купувате:

Овес

Какво представлява: колоидният овес е растителен прах, разреден в течност.

История: Най-старите овесени зърна са намерени в Египет и датират от 2000 г. пр.н.е. През 1945 г. е направена първата колоидна овесена каша – проучванията установяват, че тя намалява сърбежа.

Както се използва в грижите: Овесът е отличен за овлажняване на кожата, възстановяване на защитната бариера и намаляване на сърбежа и възпалението. Съдържа липиди и протеини, благодарение на които овесът естествено задържа влагата и образува защитен филм. Освен това е богат на антиоксиданти и помага за защита на кожата от свободни радикали.

Невен

Какво е: екстракт от цветето невен

История: В древна Гърция, Рим и Арабия лечебните свойства на това растение са били използвани за ухапвания от скорпион, изгаряния и дори хемороиди.

Както се използва в грижите: Невенът съдържа флавоноиди и линолова киселина, които помагат в борбата с възпалението. Растението има и антибактериални свойства, които са полезни за суха, чувствителна и увредена кожа.

Центела (Готу Кола)

Какво представлява: Екстрактът от Centella asiatica – тревисто растение, родом от Азия – често се използва в Аюрведа.

История: Готу Кола (както се нарича растението в Шри Ланка) отдавна се използва в медицината. В древна Гърция се е считало за полезно средство при лечението на проказа. През 1800 г. европейците започват да го използват срещу изгаряния и рани. В Аюрведа и традиционната китайска медицина центела се използва за лечение на екземи, дерматит, както и язви, бронхит и анемия. А в йогата се смята, че растението балансира чакрите – допринася за спокойно, медитативно състояние и контролира тревожността.

Както се използва в грижите: Центела подобрява кръвообращението и стимулира производството на колаген, спомага за подобряване структурата на кожата и нейната еластичност. Той е богат на антиоксиданти, които се борят с агресивната среда, с псориазис, с изпъкнали вени и с белези.

Женшен

Какво е това: Използват се корените и листата на женшена. Латинското му име Panax е образувано от думите pan, което означава „всичко“, а axos – „лекарство“. Така че това може да се преведе като “лек за всичко” или “панацея”.

История:  Наричан „цар на билките“, женшенът се използва от векове в китайската медицина за лечение на всичко – от респираторни заболявания до подобряване на когнитивните функции. Все още се използва широко в традиционната китайска медицина за детоксикация и възстановяване от болести. Някои клинични проучвания показват, че той подобрява имунитета, намалява умората, увеличава издръжливостта, поддържа здравето на надбъбречните жлези и предпазва кожата от външно замърсяване на околната среда.

Както се използва в грижите: Женшенът подобрява кръвообращението и способността на кожата да се самообновява на клетъчно ниво. Антиоксидантните свойства помагат на кожата да намали щетите от свободните радикали и да се възстанови по-бързо.