Карлсберг Груп отчита повишение на оперативната печалба с близо 11% през 2019 година

2
203
Добави коментар
administrator797
administrator797

Органичният нетен ръст на приходите на Карлсберг Груп за 2019 г. е 3.2%, показа публикуваният годишен финансов отчет на датската компания, която в България е собственик на Карлсберг България АД с пивоварните Шуменско пиво и Пиринско пиво. Нетните приходи са се повишили 5.4% и възлизат на 65,9 млрд. датски крони (8,8 млрд. евро). Ръст има и в органичната оперативна печалба от 10,5%.

„Доволни сме от постигнатите през 2019 г. резултати. Станахме свидетели на стабилен ръст, увеличаване размера на печалбата и силен паричен поток. През последните години значително развихме бизнеса си и ще продължим да изпълняваме нашите приоритети в подкрепа на дългосрочния растеж и създаването на стойност за акционерите“, коментира Изпълнителният директор на Карлсберг Груп Кийс Харт.

Органичните приходите от пазарите на Карлсберг Груп в Западна Европа, където попада и България, са нараснали с 0,3%. Оперативният марж се е подобрил с 200 базисни пункта до 17.0%, докато оперативната печалба нараства органично с 12.8%.

Лансираната на пазара безалкохолна бира Brooklyn Special Effects набра голяма популярност през 2019 г. в Норвегия, Швеция, Италия и Великобритания. Развитието в сегмента на безалкохолното пиво е видимо и в трите ключови за компанията региони – Азия, Източна и Западна Европа. Това се дължи на популярния здравословен тренд и активното ежедневие на потребителите, които все по-често търсят освежаване при различни поводи на консумация. Безалкохолната бира е предпочитана напитка от хората, които искат да водят здравословен начин на живот, защото има по-малко калории и е подходящ избор при шофиране, работен обяд, след тренировка или среща с приятели.

От началото на годината Карлсберг България също представи ново предложение при безалкохолните бири – Пиринско Безалкохолно пиво. То има лек, свеж вкус, с приятен аромат и лека горчивина.

У нас Карлсберг България продължава да е лидер на пазара с локалните си брандове Пиринско и Шуменско, както и с разнообразието от силни международни марки. Компанията

развива портфолиото си от крафт и специални бири, при които през годините също се наблюдава нарастващо търсене в световен мащаб.

Заедно с финансовите си резултати, Карлсберг Груп отчете и значителен напредък по програмата си за устойчивост „Заедно към нулев отпечатък“. През 2019 г. датската компания е постигнала 13% намаление на относителните въглеродни емисии в сравнение с 2018 г. (30% от 2015 г.) и 9% намаление на абсолютните въглеродни емисии в сравнение с 2018 г. (25% от 2015 г.) Групата също така намали използването на вода с 3% от 2018 г. насам (12% от 2015г.) и инвестира в технология за пречистване на вода в пивоварната си във Фредериция, Дания.

През 2019 г. Карлсберг в сътрудничество с Pabocco, водещ производител на хартиени опаковки, представи два нови прототипа на екобутилка за бира. Те разполагат с вътрешна преграда, която да позволява съхранението на напитката. Единият има тънка рециклируема преграда от PET фолио, а другият – 100% био-базирана преграда от PEF фолио. Тези прототипи ще бъдат използвани за тестване на бариерната технология в опитите на Карлсберг да създаде изцяло разградима био-бутилка за бира без полимери.