Роботизираната ръка на ИнСайт ще избута пробивната машина, за да влезе в почвата на Марс

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

Пробивната „къртица“ на „ИнСайт“. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

23 февруари 2020 г. 09:45 ч.

Светослав Александров. На 28-ми февруари ще се навърши цяла една година, откакто немската пробивна „къртица“, доставена на повърхността на Марс посредством американската мисия „ИнСайт“, се заклещи в почвата на Червената планета. Сега екипите на НАСА ще опитат нова стратегия за избутването на пробивната машина, за да почне да дълбае надолу – като това ще стане посредством роботизираната ръка. 

Всички системи на борда на „ИнСайт“ работят нормално и няма никакви технически проблеми с приборите както на спускаемия апарат, така и на самата „къртица“. Просто това, което се случи е, че Марс изненада учените 🙂 

Оказа се, че почвата на Червената планета в равнината Елизиум е различна от останалите почви в другите региони, посетени от земните изследователски апарати. Вместо да е рехава и песъклива, както изследователите очакваха, пясъчните гранули се прилепват едни към други – подобно на цимент. За да може „къртицата“ да дълбае надолу, тя има нужда от триене в почвения слой – и по ирония най-доброто триене се осигурява от хлабава почва, а не от циментен тип, тъй като така песъчинките падат около машината.

През изминалото лято екипите започнаха да притискат почвата с помощта на роботизираната ръка, за да могат да осигурят нужното триене – без обаче да докосват самата „къртица“, за да не увредят крехката научна апаратура. Докато този метод спомогна донякъде, „къртицата“ на два пъти изскочи навън, вместо да копае навътре – вероятно заради почвени частици, които се натрупват отдолу. Но сега вече не са останали много алтернативи за ръководството на мисията – налага се пробивната машина да бъде бутана директно с роботизираната ръка. 

Ще отнеме известно време, докато методът бъде усъвършенстван. В края на февруари или в началото на март роботизираната ръка ще бъде приведена в позиция, за да се направи проверка какво ще се случи, когато „къртицата“ отново бъде задействана.

Като допълнителна мярка екипите обмислят да прехвърлят още почва във отвора, който се е формирал около бургията. Това може да осигури още налягане и триене, за да може машината най-сетне да почне да дълбае надолу. Но дали ще се стигне до тази мярка, зависи от това дали подбутването с роботизираната ръка ще помогне.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/