Kaufland България представи интерактивна инсталация, посветена на борбата с пластмасата

2
175
Добави коментар
administrator797
administrator797

Kaufland България създаде интерактивна информационна инсталация, посветена на борбата с пластмасата. Тя беше показана за първи път по време на най-голямото събитие за иновации в България Innovation Explorer, на което Kaufland е генерален партньор. Инсталацията представя 360-градусовата глобална стратегия срещу пластмасата REset Plastic на Schwarz Group, която Kaufland прилага, и нейните пет основни направления: REduce, REdesign, REcycle, REmove, REsearch. Чрез инсталацията по време на форума гостите имаха възможност да се запознаят с мерките, които Kaufland предприема в борбата с пластмасата, да проверят своя личен пластмасов отпечатък на годишна база и да рециклират своя пластмасов отпадък.

Над 300 човека видяха първи инсталацията по време на Innovation Explorer и рециклираха повече от 350 пластмасови бутилки. 287 гости тестваха своя личен пластмасов отпечатък. Резултатите показаха, че сред провелите теста, най-висок е процентът на хората с умерен пластмасов отпечатък – 57%. Значителен бе броят на посетителите, които оставят минимален пластмасов отпадък – 22%. 15% от посетителите генерираха висок пластмасов отпечатък, а най-нисък бе процентът на посетителите с нулев пластмасов отпечатък – 4%.

Чрез създаването на REset Plastic инсталацията Kaufland има за цел да създаде по-голяма информираност сред обществото за проблема с пластмасовото замърсяване, да насърчи потребителите да използват по-малко пластмаса за еднократна употреба в ежедневието си и да рециклират повече, като по този начин оставят своя принос за опазването на околната среда. В рамките на стратегията REset Plastic Kaufland предприема конкретни мерки за намаляването на пластмасата за еднократна употреба. Компанията спря продажбата на пластмасови прибори за еднократна употреба и ги замени с техни устойчиви алтернативи. Чрез въвеждането на тази мярка Kaufland България пести 88 т. пластмаса годишно.

От 2013 г. Kaufland не използва твърди пластмасови микрочастици при създаването и производството на собствените си козметични, санитарни и хигиенни марки продукти. Компанията се ангажира до 2025-а да намали пластмасата с най-малко 20%, а пластмасовите опаковки на собствените марки продукти да са 100% рециклируеми. В

началото на 2020 година Kaufland представи на българския пазар лимитирана иновативна серия спортно облекло, създадено от рециклирана пластмаса.

През 2019 г. компанията организира и подкрепи редица събития, посветени на битката с пластмасата. Чрез доброволческа инициатива сред своите служители Kaufland събра близо 700 кг. пластмасови отпадъци от почистването на плаж „Камчия“. Търговската верига организира първия в България полумаратон без пластмаса за еднократна употреба и бе основен партньор на “Книги за смет“ – една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането. Kaufland е и генерален партньор на първия български документален филм „Море на вятъра“, посветен на борбата с пластмасата.

Innovation Explorer бе само първото събитие, на което Kaufland показа REset Plastic инсталацията. Престои тя да бъде представена на редица събития през годината, организирани и подкрепени от Kaufland България.