Как да се справим със затлъстяването на черния дроб?

2
208
Добави коментар
teokostov
teokostov

Затлъстяването на черния дроб е едно от най-често срещаните чернодробни заболявания световен мащаб. До момента няма специфично лекарство за борба с болестта. Ако сте били диагностицирани с това заболявания, възприемането на здравословен начин на живот е един от най-препоръчваните начини за справяне с мастните натрупвания в черния дроб.

Лечението на затлъстял черен дроб до голяма степен се свърза с телесното тегло и промените в начина на хранене. Препоръчително е нивата на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане на бъдат следени, тъй като те могат да бъдат причини за заболяването.

„Здравница“ Ви предлага няколко полезни съвета, чрез които можете да предотвратите затлъстяването на черния дроб.

Намаляване на теглото
Затлъстяването е една от основните причини за неалкохолни мастни заболявания на черния дроб (NAFLD). Ако страдате от затлъстяване е препоръчително да отслабнете с 5-10% от теглото си, за да намалите натрупването на мазнини в черния дроб и повече от 10% ако вече сте диагностицирани с този чернодробен проблем. Необходим е по-строг контрол на дневните хранения и на приетите калории.

Физическа активност
Наднорменото тегло и воденето на заседнал начин на живот е едно от най-лошите неща, които можете да причините на жизненоважните органи в тялото. Всеки вид упражнения, включително и тези с ниска до умерена интензивност ще помогнат за намаляването на мазнините в черния дроб. Кратките упражнения с висока активност ще намалят висцералните и чернодробни мазнини. Препоръчително е да отделяте поне по 30 мин. да ден за упражнения и тренировка.

Здравословна и балансирана диета
Установено е, че повечето хора, които страдат от затлъстял черен дроб приемат повече храни, които са с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол. Черният дроб, както и останалите органи в тялото предпочитат повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Що се отнася до протеините, постните храни като домашни птици, яйца, бобови растения и риба са най-добрия избор.

Забравете за алкохола
Дори и затлъстяването на черния дроб не е причинен от алкохол, то той със сигурност влошава показателите на органа. Алкохолът може да доведе до подуване на черния дроб и отделяне на повече триглицериди (вид мазнини в кръвта). Високите нива на триглицериди обикновено са свързани с високи нива на холестерола, а това води до влошаване на здравето на черния дроб.

Натурални продукти в подкрепа на черния дроб
Установено е, че приемането на на някои природни продукти предотвратява натрупването на чернодробни мазнини. Сред тях са:

Масло от бял трън
Силимаринът и силибинът са две от основните вещества, които се съдържат в маслото от бял трън. Те имат доказано антиоксидантно действие върху черния дроб. Установено е, че силибинът предотвратява образуването на свободни радикали и азотен оксид.

Редица научни разработки подкрепят ролята на белия трън като антиоксидант, който намалява образуването на свободните радикали и оказва влияние на растежа на клетките и апоптозата (клетъчната смърт), като по този начин намаля възпалението и поддържа чернодробния толеранс към оксидативния стрес, включително уврежданията, причинени от токсини като въглероден тетрахлорид.

Канела
Канелата може да подобри чернодробните ензими. Приемът на канела подобрява инсулиновата резистентност и намалява оксидативния стрес. Консумацията на цейлонска канела – около 1.5 – 2 гр. дневно ефективно подобрява характеристиките на затлъстелия черен дроб.

Куркума
Куркумата притежава мощно противовъзпалително действие като едновременно с това е много щадяща за черния дроб. Благодарение на съдържащия се куркумин, консумацията на куркума може да намали уврежданията на черния дроб като намали оксидативния стрес, стабилизира метаболизма на мазнините и намали фиброзата. Обикновено се препоръчва консумация на 50 гр. куркума дневно (еквивалент на 0.07 гр. куркумин).