Тютюнопушенето и неговото влияние върху венците и зъбите

2
135
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Тютюнопушенето е вредно за вашето здраве.

Това вероятно е най-баналната фраза, която сте чували, независимо дали сте пушач или не.

Тютюнопушенето е огромна причина за заболяване и преждевременна смърт от редица хронични незаразни заболявания.

Тютюнът е истински “разрушител” на човешкото здраве, оказващ тежки последици върху системите на организма.

Негативната промяна на кожата, нездравият външен вид, лошият дъх и потъмняването на зъбите са само видимите естетични проблеми вследствие от вредния навик.

Знаете ли как се отразява цигареният дим на зъбите и на зъбодържащите тъкани? А на зъбните импланти?

Всяка цигара намалява притока на кръв към венците и причинява тежки щети на тъканите, поддържащи зъбите. Пушенето е причина и/или утежняващ фактор за възникване на пародонтит при възрастните.

Колкото повече цигарен дим поемате, толкова по-голям е рискът да развиете пародонтит.

Този вреден навик води до понижаване за продължителен период на кръвообращението и води до свиване на съдовете във венците, което “задушава“ тъканите.

По този начин понижава имунната защита срещу бактериите, живеещи в зъбната плака и те могат да навлязат дълбоко и да разрушат тъканите и костта около зъбите.

При пушачите диагностиката и лечението на пародонтит много често са затруднени.

Това е така, защото никотинът и токсините, отделени от бактериите „замаскират” някои от признаците на пародонтита – като кървенето от венците, пряко следствие от „задушаването“ на тъканите.

Това „задушаване“ е и причината за сивкавия цвят на кожата на пушачите.

В резултат на замаскирането на симптомите лечението започва по-късно, тъй като дълго време пациентите-пушачи нямат оплаквания.

От друга страна, то ограничава възможността за възстановяване на пародонта по време на лечението.

Нелекуваният пародонтит и токсините, отделени от бактериите водят до разрушаване на костта и тъканите, поддържащи зъбите.

Когато това се случи, венецът се отдръпва от зъбите, те изглеждат по-дълги и около тях се оформят т. нар. пародонтални джобове.

В тях, при пушене, е още по-лесно да се създаде среда с малко кислород, която е любима на най-опасните бактерии, които се срещат в устата.

И все пак, имайте предвид, че лечението на пародонтит при пушачи може да е трудна, но не и невъзможна задача.

За да могат да се интегрират в костта, зъбните импланти се нуждаят от среда с много добра циркулация на кръв и съответно с достатъчно кислород.

Никотинът в цигарите има отрицателен ефект върху притока на кръв към костите около зъбите и венците и респективно, влияе негативно на костното възстановяване и върху остеоинтеграцията (свързването с костта) на импланта.

Саждите от дима покриват достъпната повръхност на импланта и вече организмът я приема за токсична и враждебна.

Tютюнопушенето предопределя нездоволителни резултати от всяко лечение в устната кухина, а процесът на възстановяване на раните при пушачите е болезнен и отнема повече време.

Не трябва да се забравя, че освен всички други вреди, пушачите са по-склонни към развитието на инфекции след операцията, в сравнение с непушачите.

В Клиниката по пародонтология и имплантология Кръстев всяко имплантиране и имплант са обект на гаранция, освен при пушачи.

Ето защо ако желаете да имате здрава и красива усмивка, забравете за цигарите. Не позволявайте на никотина да отнеме усмивката ви.

Научете повече за симтомите на парадонтита и запазете час за преглед в Клиника по пародонтология и имплантология Кръстев.

Изпратете Вашето запитване към специалистите от Клиника Кръстев

25/02/2020