Защо искате да ядете непрекъснато?

1
124
Добави коментар
svetla58
svetla58

 Обясняваме, че дори най-отдаденият последовател на здравословния начин на живот по време на релаксиращ престой у дома с филми и хубава книга, често иска да яде. И то най-често не става дума за нещо здравословно. Този глад повечето пъти не е истински, а само емоционален и за да се задоволи, не е необходимо да се готви или поръчва храна – съветите на испанските диетолози ще помогнат да се преодолее желанието да се дъвче нещо.

Ядете сами или пред компютъра

Както обяснява диетологът и технически директор на лабораторията за модерна козметика Luxmetique, Диас Лоренте: „Когато се храните с компания, усещането за пълнота се появява постепенно – бавно се наслаждавате на социализацията и храненето.“ „Когато обядваме или вечеряме сами, обикновено дъвчем храна бързо и се опитваме да завършим яденето възможно най-скоро. Особено ако се храните с компютъра и в същото време се опитвате да свършите всички неща, които сте започнали. Когато прекарате много време пред монитора, желанието да дъвчете нещо се увеличава значително “, добавят д-р Паула Ланди и Хуан Коронадо. Ако най-често вечеряте сами, направете го правилно – отделете достатъчно време, бавно дъвчете храна и не се разсейвайте.

Не пиете достатъчно вода

Постоянното желание за ядене може да бъде причинено от дехидратация. „Жаждата е пряко свързана с глада. Понякога много хора бъркат едно с друго. Ако тялото е дехидратирано, то ще се стреми да натрупа влага чрез храна, което несъзнателно ви кара да искате да ядете повече.”

Пиете твърде много газирани напитки

Диас Лоренте потвърждава, че газираните и алкохолните напитки не само съдържат много захар и са нездравословни, но могат да причинят и повишено чувство на глад. Затова винаги помнете, че няма вариант да утолите жаждата си с нещо различно от вода.

Ядете много преработени храни и закуски

Разбира се, пуканките или чипсът са чудесно допълнение към филмите и сериалите, но не злоупотребявайте с тях. „Комбинацията от захар, трансмазнини и добавки, намиращи се в закуските и преработени храни, променя вкусовия праг и се отразява на мозъка, засилвайки желанието за ядене“, казва Диас Лоренте. Плодовете и зеленчуците ще ви помогнат да замените лошите закуски и вместо полуфабрикати купувайте прясна риба, месо, яйца и пълнозърнести продукти.

Не спите достатъчно

 „Липсата на сън стимулира желанието да ядете висококалорични храни. Тя води до хормонален дисбаланс, което се отразява на нашите вкусови предпочитания. И така нивото на хормона на стреса (кортизол) се увеличава, нивото на инсулин в кръвта се повишава (което увеличава апетита), а нивото на лептин, напротив, спада, което води до наддаване на тегло “.

Цикълът ви наближава

Ако често се чувствате гладни, особено за сладко, може би това е заради вашия цикъл. „Седмица преди и по време на менструацията, като правило, апетитът се увеличава и искате повече сладки и висококалорични храни. За да не се поддавате на гастрономическото изкушение, яжте повече здравословни мазнини, зеленчуци и плодове “, казва Марта Валехо. Нела Берланга в този случай препоръчва да ядете повече сладки плодове и нискокалорични десерти с канела.

Скучно ви е

Според Диас Лоренте в много случаи гладът ни всъщност е само емоционален, а не физически и искаме да ядем просто от скука. „В този случай трябва да направите нещо ободряващо, отличен вариант е спортът. Упражнението не само отвлича вниманието от вредните мисли и подобрява здравето, но също така помага за контролиране на глада, засилвайки усещането за ситост след хранене “, обяснява Лоренте.

Тагове
вредна храна, вредни навици, диета, защо ни се яде, защо преяждаме, здраволовно хранене, здравословен живот, навици на хранене, подхапване, преяждане, хранене