Изкуствен интелект може да преобрази лечението на мозъчните тумори

1
220
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Изкуствен интелект може да помогне на пациентите с менингиоми като позволи на лекарите да вземат по-добри решения за лечението им, се посочва в ново проучване.

Менингиомите представляват тумори, които възникват от мембраните обвиващи главния и гръбначния мозък. Те са най-често срещаният първичен тумор на централната нервна система  с честота от 8,14 на 100 000 население.

Макар, че по принцип имат по-добра прогноза от други мозъчни тумори, менингиомите си остават агресивни по природа.

Така възможността да се предвиди възникването на злокачествено  заболяване и точно да се оцени преживяемостта е изключително важно значение за решаването дали да се предприеме операция и дали тя е най-добрият вариант за  лечение в този случай.

В това проучване изследователите са успели да обучат алгоритми по данни на повече от 62 000 пациенти с менингиом.

Те са използвали данни за пациенти от  базата данни за наблюдение, епидемиология и крайни резултати от Националния институт за рака на САЩ.

Тяхната цел е била да открият статистически връзки между  злокачествеността, преживяемостта и редица основни клинични променливи, включително размера на тумора, местоположението му и хирургичната процедура.

Изследването е показало, че моделите биха могли да прогнозират ефективно резултатите при отделни пациенти като все пак изследователите подчертават необходимостта  от по-нататъшни усъвършенствания, използвайки по-големи набори от данни, включващи още изображения на мозъка и определни молекулни данни.

Те също така са разработили приложение за смартфони с отворен код, за да позволят на клиницисти и други изследователи интерактивно да изследват алгоритмите за
прогнозиране, описани в статията. Надяват се също, че превръщането на приложението в напълно безплатно и с отворен код може да помогне на бъдещите проекти да
въведат новоразработените алгоритми за машинно обучение в клиничната практика в реалния живот.

Идеята на приложението е била да се направят прогнозните модели достъпни за средния клиничен лекар. Въпреки, че е необходима повече работа, преди да може да
бъде използвана в клиниката, “поставянето” й в ръцете на лекарите ще им позволи да дават предложения, които ще са необходими за по-нататъшното им развитие.

Източник на информация:

1.https://www.weforum.org/agenda/2020/02/a-i-app-could-assist-doctors-in-brain-tumor-survival-prediction/?fbclid=IwAR3QbSJX6-9-PhlMujkZkiIotOLGBJNLF5b1t2jI5CsQLBw2MDnPuUoT6ek