Финландия въведе 7-месечно платено бащинство

1
125
Добави коментар
vocala
vocala

В повечето страни отпускът по майчинство е даден. На новите майки им трябва време, за да се възстановят от раждането и да се обвържат с децата си. Ползите от по-щастливите и здрави майки и бебета далеч надхвърлят разходите.

Но какво да кажем за бащите?

Отпускът по бащинство далеч не е универсален и в тези страни, които го предлагат, продължителността обикновено е по-кратка. Но не трябва ли новите татковци да имат шанс да се обвържат с новородените си? Ако живеете във Финландия, отговорът е силно да.

Новото правителство на Финландия, което се ръководи от жени, току-що обяви планове да даде на всички родители един и същи родителски отпуск. В стремеж да се даде възможност на бащите да прекарват повече време с децата си, платената надбавка ще се увеличи до комбинирани 14 месеца или 164 дни на родител.

Финландският премиер Сана Марин, на 34 години, направи равенството между половете приоритет на новото правителство и често казва, че бащите не прекарват достатъчно време с децата си, докато те са все още малки.

Министърът на здравеопазването и социалните въпроси Айно-Кайса Пеконен сподели пред Би Би Си, че „е започнала радикална реформа на семейните обезщетения“, като целта е да се засилят отношенията и на двамата родители от самото начало и да се повиши намаляващата раждаемост на страната.

Сегашната система на Финландия предоставя на майките 4,2 месеца отпуск, а бащите 2,2 месеца и трябва да бъдат взети преди детето да навърши два години. Има допълнителни шест месеца родителски отпуск, които могат да се споделят.

Сега новият план говори само за родителски отпуск. Всеки родител ще получи отпуск 6,6 месеца, а бременните жени ще получат допълнителен месец преди термина. Родителите ще имат право да прехвърлят 69 дни на партньора си, ако желаят. Самотните родители вече ще могат да използват и двете обезщетения.

Правителството прецени, че новата програма ще струва допълнителни 100 милиона евро. Но това не е най-щедрата програма за отпуск за родители в региона.

Според доклад на Child Care Canada, в съседната Швеция и двамата родители получават родителски отпуск за 240 дни, всеки с 80 процента заплата.

Норвегия е първата от скандинавските страни, които имат непрехвърляеми родителски права, а бащите в Дания получават двуседмичен платен отпуск по бащинство след раждането на бебето си и двамата родители могат да споделят допълнителни 32 седмици между тях.

Родителите в Исландия могат да изберат как да разделят девет месеца родителски отпуск. И майките, и татковците получават по три месеца всеки.

ЕС също се насочва към непреодолим отпуск по бащинство с директива от 2019 г., която дава на държавите-членки три години, за да предоставят на всеки родител поне четири месеца отпуск, като два месеца ще бъдат непрехвърляеми.

Всичко това са положителни стъпки, които ще позволят на бащите да участват повече в отглеждането на децата си.

По време на 50-ия годишен Световен икономически форум през декември 2019 г. Марин призова всички държави да направят повече, за да гарантират, че жените се третират справедливо, заявявайки: „Равенството между половете не се случва от само себе си“.

Но изграждането на равенство между половете в света не е лесно. Останалият свят може да следва тези скандинавски страни.