Как да поддържаме здрава лимфната система

1
190
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Грижите за здравето включват правилно хранене, редовно спортуване и здравословни навици, които ежедневно се следват. Понякога тялото ни изпраща сигнали, че има проблеми, а най-често те са свързани със защитни функции на организма. Ключова роля в предпазването от болести и подсилване на имунитета играе лимфната система. Тя включва тъкани, органи и имунни клетки, които улавят вредителите и ги извеждат извън организма. Когато лимфната система не функционира правилно, човешкото здраве е в опасност. Най-честите оплаквания в такива случаи са хрема, липса на енергия, отпадналост, отоци и болки в тялото, а в някои случаи може да се стигне и до по-тежки състояния. Лекарствените продукти въздействат върху симптомите, но в редица случаи не са толкова ефикасни върху първоизточника на проблема и почистването на лимфната система. За щастие, съществуват някои изпитани практики, с които ежедневно ще се грижите за вашето здраве и ще подпомогнете функциите на тази толкова важна за функционирането на организма система на човешкото тяло.

Консумацията на храни, които са с високо съдържание на антиоксиданти, предпазва здравите клетки в организма. Антиоксидантите се набавят лесно и отстраняват потенциално вредните съединения в живия организъм. Сред храните, които специалисти препоръчват за поддържане на здрава лимфна система, са червените и черни боровинки, артишок, черният шоколад, годжи плодовете. В тях количеството антиоксиданти е голямо и те могат да се консумират всекидневно. Най-добрите доказани в практиката източници на антиоксидати са плодовете и зеленчуците, както и някои вещества, извлечени от растения. За да си набавите необходимите полезни елементи, избирайте храни, които са богати на витамин С и Е или консумирайте повече фрешове. Балансираното и разнообразно хранене ще подпомогне правилното протичане на процесите в организма и пречистването на лимфната система.

Една от много важните цели на някои органи и системи в човешкия организъм е извеждането на токсините от тялото. Ключово място в случая има лимфната система. Погрешно е да се смята, че процедурите в сауната помагат единствено за разтоварване от стреса и отпускане на тялото. Редовното използване на сауната стимулира лимфния поток, като по време на изпотяването в горещото помещение от организма се изхвърлят натрупаните токсини. Високата температура и влажността на въздуха в сауната води до разширяване на кръвоносните съдове и достигане на повече кръв до всяка една част на тялото. По този начин организмът се изчиства от всички вредни вещества. Проучвания доказват, че ежедневните посещения в сауната подобряват качеството на живот и намаляват хроничната болка при хора, които страдат от различни заболявания.

Лимфният дренаж представлява процедура, която подобрява циркулацията на лимфата и оказва благоприятно въздействие върху всички органи и системи в тялото. Масажът е изключително мощно средство за увеличаване на лимфния поток. По време на процедурата вредните субстанции се изчистват от тъканите и имунната защита на организма се увеличава. Терапията се упражнява чрез специфична техника на деликатен натиск върху определени части на тялото. Продължителното прилагане на лимфен дренаж помага за засилване регенерацията на тъканите и премахване на токсините. В спа център Este Fitness & Spa масажът се извършва с етерични масла, които имат дрениращо действие. Лимфният дренаж се практикува за стягане и подмладяване на кожата и премахване на целулита. Терапията е подходяща за всички възрасти, но винаги се взима под внимание здравословното състояние на масажирания.  Успокояващата и стилна обстановка в спа комплекса предразполага към пълен релакс и освобождава на физическото и психическото напрежение.

Заседналият начин на живот намалява лимфния поток и причинява отоци по тялото и поява на целулит. Практикуването на йога увеличава потока на лимфната система и насърчава детоксикацията на организма. Една от причините е, че йога позите подпомагат плавното свиване и отпускане на мускулите. Йога практиката помага за баланса на течности в организма, намаляването на мазнини в тялото и засилването на имунната система. Препоръчваме ви Йога Хатха, защото тя включва зареждащи и по леки йога пози, които действат положително върху здравословното състояние, емоциите, чувствата и мислите. Имайте предвид също, че през зимата въздействието върху лимфния поток и неговата циркулация трябва да е по-активно, поради по-заседналия начин на живот.

Здравето е индивидуална мисия на всеки човек. Правилното функциониране на лимфната система изисква непрекъснати грижи, които може да осигурите с минимални, при това приятни усилия. Важното е да се придържате към здравословен начин на живот и да се стремите да намалите стреса и напрежението във вашето ежедневие. Те оказват отрицателно въздействие не само върху лимфната система, но и върху целия организъм.

Последни публикации в блога