Коронавирус и влиянието върху околната среда

2
259
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

Темата за коронавирус и по-конкретно щам COVID-19 набира все повече популярност през последните седмици. И има защо. След като в средата на декември 2019 в Ухан, Китай бяха открити първите заразени и първите смъртни случаи, то постепенно разпространението на коронавирус обхвана съседните провинции в Китай. Първите идентифицирани заразени лица са работници на пазар за морски дарове в Ухан, но към момента вируса е разпространен и продължава да се разпространява и отвъд границите на Китай. След Китай най мното потвърдени случаи има в Южна Корея, Италия, Япония, Иран и Сингапур. Разбира се тази информация е валидна към момента на публикуване на тази статия и е възможно да се промени през следващите дни, седмици и т.н. На 30 януари 2020 г. COVID-19 е обявен за световна здравна заплаха от Световната здравна организация (СЗО).

Но в това видео няма да ви разказвам какво е коронавирус, колко е опасен, как да се предпазим и т.н. Има достатъчно публикувана информация по въпроса. Аз искам да обърна внимание на една друга гледна точка. Малко е неуместно да говорим за положителни ефекти от разпространението на смъртоносен вирус, от който към момента са починали около 3000 човека в световен мащаб, но все пак нека обърнем внимание на малко факти – как разпространението на коронавирус влияе на отделянето на въглероден диоксид във въздуха.

Въглероден диоксид CO2

Ако отворим Wikipedia можем да прочетем как през последните 200 години много промишлени процеси отделят големи количества въглероден диоксид в атмосферата заедно с други замърсители. Заедно с намаляването на растителността на планетата и други фактори нивото на въглероден диоксид в атмосферата е с 43% по-голямо отколкото преди 200 години. Въглеродният диоксид е един от най-разпространените парникови газове, които са причина за глобалното затопляне. А както знаем глобалното затопляне е доста сериозен проблем. Човешките дейности отделят около 29 милиарда тона въглероден диоксид годишно. Около половината въглероден диоксид, отделен от изгарянето на изкопаеми горива, остава в атмосферата и не се абсорбира от растителността и океаните.

След това леко пояснение що е то въглероден диоксид нека се върнем към коронавируса. На 25 януари бе китайската нова година. Това е много голям празник и традиционно повечето фирми и фабрики в Китай спират работа за около една седмица. След това отново започват да работят на пълни обороти. Да, ама не и тази година. Заради разпространението на коронавирус заводите и други предприятия останаха затворени. Употребата на въглища в електроцентрали е на много ниски нива, както и производството на нефт и стомана. Самолетните полети са драстично намалели. Всичко това се равнява на около 100 милиона тона по-малко въглероден диоксид в атмосферата или 6% намаляване на глобалните емисии. Само на територията на Китай въглеродните емисии са с цели 25% по-малко в сравнение със същия период от две седмици преди една година.

Положителен ефект има и върху нивата на азотен диоксид в атмосферата. На територията на Китай те са с 39% по-ниски спрямо миналата година, което е добра новина за заразените с респираторна инфекция, тоест проблеми с дишането.

Последствия върху икономиката

Ако погледнем от икономическа гледна точка, то затварянето на тези фабрики ще има много негативни последици. Почти всичката електроника около нас е произведена в Китай или поне някои от частите. Няма значение каква марка е телефона ви, телевизора, пералнята и т.н. Повечето части се правят в Китай. Без тези части няма да имаме не само крайни продукти, но и инфраструктура като интернет и телекомуникация. При автомобилите положението също не е розово. Авто индустрията работи на принципа на много доставчици, които доставят компоненти, които след това се сглабят във фабриките на автопроизводителите из целия свят. Дори само една част от например 2000 да не е налична, например въздушна възглавница, няма как да се сглоби целия автомобил. Правителството на Китай е в много деликатна ситуация. От една страна иска да овладее разпространението на коронавирус, от друга страна не може да си позволи фабриките да са спрени за дълъг период от време. Някои от фабриките започнаха да предлагат паричен бонус на работниците, които проявят желание да се върнат на работа, разбира се под по-строги хигиенни условия.

В Италия положението също не е добро, тъй като основната група заразени са в северния район на Ломбардия, а това е индустриално най-развитият район на Италия. В Милано се намира и най-важната италианска финансова борса.

Общо взето положението с разпространението на коронавирус в момента е доста динамично. Тепърва ще наблюдаваме как ще се развият нещата и откъм здравна гледна точка, и от към климатична, и откъм икономическа.

Видео