Кюфтенцата на Ikea на растителна основа идват в Европа от август

1
145
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Кюфтетата на растителна основа на Ikea ще се предлагат в приблизително 290 европейски магазина от този август, потвърдиха от компанията за The Verge, а няколко месеца по-късно ще последват и други пазари.

Така нареченото „растително кюфте“, което все още не е ясно дали ще бъде точното име на продукта в менюто, е създадено така, че да прилича на вкус и на вид на месо, но е направено от комбинация от грахов протеин, овес, ябълки и картофи.

 Ikea казва, че новият продукт има климатичен отпечатък, 96% по-малък от традиционните кюфтета от свинско и говеждо месо.

Миналата година Ikea е продала над 1 милиард кюфтета.

Това не е първото кюфте без месо, което Ikea въвежда. Веригата започва да продава вегански кюфтета през 2015 г. Въпреки това тя казва, че новото кюфте на растителна основа топка е предназначено за клиенти, които искат да ядат по-малко месо, но „без да се нарушава познатият вкус и текстура на кюфтетата от Ikea“.

Новите кюфтета на растителна основа ще се предлагат пресни в ресторантите на Ikea, където обикновено се сервират кюфтета с традиционните картофено пюре, боровинки и сметанов сос.

Ikea също така казва, че клиентите ще могат да си купят замразени кюфтенца от магазините ѝ, за да си ги приготвят и похапват вкъщи.

Ikea е изпробвала вегетариански версии и на другите си храни. Още през август 2018 г. компанията представи вегетарианска версия на своя хот-дог, за който казва, че през първата си година е продала 10 милиона бройки. През април 2019 г. шведската верига представи веганска версия на своя ягодов сладолед.

Търговецът на дребно казва, че през 2019 г. 680 милиона души са яли храна в магазините от веригата.

Ikea не е единствената компания, която влиза в тренда с алтернативното месо. През последните няколко години веригите за бързо хранене, включително Burger King, KFC и Subway до една експериментираха или разгръщаха растително базирани версии на традиционно месните си ястия. Партньори в това начинание са им американските компании за алтернативно месо Impossible Food и Beyond Meat.