Папилом на устната кухина (Papilloma oris)

1
142
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Доброкачествени тумори от епителната тъкан

Papilloma oris

Папиломът на устната кухина представлява доброкачествен епителен тумор, който се среща по езика, устните, небцето и увулата, където се развива под формата на педикулирани образувания или върху широка основа.

Микроскопски паренхимът на тумора е съставен от ветрилоподобни епи­телни пролиферации, в които се наблюдава едновременно развитие на хиперплазия на Малпигиевия слой (хиперакантоза), на зърнестия слой (хипергранулоза) и на роговия слой (хиперкератоза).

Базалната мем­брана на епитела е винаги запазена. Хиперкератозата може да бъде много слабо изразена или да липсва, докато дълбоките слоеве на епитела проник­ват в подлежащата съединителна тъкан под форма на клиновидни гребени с различна дебелина.

При папиломите на устната кухина стромата обикновено е доста оскъдна и се установява в сърцевинната част на папиларните епител­ни разраствания.

Тя съдържа оскъдни кръвни и лимфни капиляри и понякога лимфоплазмоцитни инфилтрати. Оралните папиломи не претърпяват злока­чествена дегенерация. Понякога в устната кухина могат да се развият мно­жествени папиломи, най-вероятно с вирусна генеза и със склонност към ре­цидиви.

Източник на информяция:

1.Патология за студенти по медицина