ЕК дава 700 млн. евро на Гърция за границата. На България нищо!

1
135
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Европейската комисия ще предостави на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск, предаде Ройтерс.

Решението бе обявено от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен след оглед на турско-гръцката граница заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европарламента Давид Сасоли.

Гръцките сили за сигурност са предотвратили повече от 24 хиляди опита за нелегално влизане в станата през границата с Турция, съобщи днес премиерът Кириакос Мицотакис.

„Това вече не е бежански проблем. Това е крещящ опит на Турция да използва отчаяни хора, за да налага своя геополитически дневен ред и да отклонява вниманието от ужасяващата ситуация в Сирия“, заяви Мицотакис по време на срещата с лидерите на европейските инцтитуции. По думите му тази стратегия „се провали и ще продължи да се проваля“.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че за Европа е важно да защити външната си граница и призова Анкара да спазва споразумение от 2016 г., с което се съгласи да ограничи потока мигранти към Европа в замяна на милиарди евро помощи. Вчера Ердоган заяви, че страната му вече няма нужда от шестте милиарда евро, които ЕС се ангажира да изплати заради сделката, и така отново постави под въпрос изпълнението ѝ.