Разраства се грипната вълна в страната. Вирусът тип „Б“ атакува предимно децата и младите хора

1
113
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Разраства  се втората грипна вълна в България.  случаите на заболели от така наречения  грип тип „Б“ се увеличават. епидемия вече е  обявена в област Бургас и община Варна. На много места учебният процес е преустановен до 6 март. Във ваканция са учениците от Шумен, Перник, Дряново, Благоевград и Трявна.

Здравните власти предупреждават, че  грипният вирус тип „Б“ атакува предимно децата и младите хора. Симптомите му са висока температура, отпадналост, мускулни и ставни болки, хрема и кашлица.

Властите съобщиха, че за първи път от 10 години насам има толкова ускорено развитие на втора вълна от грип Б. Неговата клинична картина обаче не се различава от нормалния, доминиращ през тази година, грип А.

„Обръщам се към сънародниците си да взимат мерки за грипа, които повтаряме – мити ръце, ползване на маски и най-важното – избягване на контакт с болни хора. Не е зле малко да бъде подсилен организма с витамини“, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.