Счетоводство на земеделски производител – 5 съвета

1
179
Добави коментар
georg4610
georg4610

Когато избираме специалист по счетоводство на земеделски производител, ние винаги сме особено критични и мислим дълго преди да предприемем каквото и да било. Подобна нагласа от наша страна е не само полезна и необходима, но може да се квалифицира дори и като задължителна.

Факт е, че счетоводното обслужване може да е ключов фактор за това дали вашият бизнес ще просъществува или не. Ето защо критичното отношение е правилно, дори и ако изглежда понякога малко прекалено.

Счетоводство на земеделски производител – 5 условия за избор на счетоводител

За да останете доволни от вашия счетоводител, той трябва да посреща редица изисквания. Пет от тях обаче са с по-голямо значение в сравнение с останалите. Ако избраната от вас кантора не отговаря на някое от тях, най-добре би било да се ориентирате към друга фирма.

Имайте предвид, че това е изключително сериозно решение, във вземането на което не бива да допускате големи грешки и пропуски. Ако не сте сигурни дали постъпвате правилно, разгледайте и други предложения. Ще намерите фирмата точно за вас.

1. Опит в сферата на земеделието

Когато избирате фирма за счетоводното обслужване на вашия агро бизнес, трябва да знаете, че наличието на опит може да бъде по-важно, отколкото предполагате.

Поради тази причина много голяма част от селскостопанските производители се ориентират към кантори, за които знаят, че притежават известен опит в тази област. Това важи за всички други сфери на икономиката, но за селското стопанство е от особено голямо значение.

2. Постоянна връзка с клиента

Сред петте най-значими фактора при избора на кантора, която да ви предложи счетоводна услуга, трябва да сте сигурни, че избраната от вас фирма предлага възможност за връзка с клиента по всяко време.

Това е важно, тъй като не са малко счетоводителите, които отказват на своите клиенти консултации извън определените часове. Това не само не е професионално, но може дори да се каже, че е нелоялно от чисто човешка гледна точка.

3. Индивидуален подход за по-добри финансови резултати

Важно е да се предприеме индивидуален подход от страна на фирмата за счетоводни услуги, като по този начин тя ще осигури на селскостопанската фирма по-добри перспективи за развитие.

Важно е кантората да няма твърде много клиенти, така че да може да се фокусира върху вашите проблеми, без да се мисли в същото време за един милион други.

По този начин може да се намери решение на някои на пръв поглед нерешими проблеми, след което вашият селскостопански бизнес ще се развива по-леко и безпроблемно, отколкото досега.

4. Прагматични консултации

Селското стопанство до голяма степен може да се определи като сфера, в която резултатите са някъде далеч в бъдещето.

Това поставя пред счетоводната кантора, която се занимава със съответната фирма изискването да може поне в известна степен да предвиди какви ще са бъдещите потребности на бизнеса.

5. Възможност за осчетоводяване на международна документация

В наши дни, с развитието на интеграционните процеси, които текат в рамките на Европейския съюз, все по-често се налага да се овладее умението за работа и търговия с международни партньори.

По тази причина е от изключително голямо значение избраната от вас счетоводна кантора да може без колебание и бързо да осчетоводява документи, които пристигат или са предназначени за да послужат пред друга държава.