Корнелия Нинова: Случилото се с медицинските сестри е безпрецедентен акт на отчаяние

1
182
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Случилото се с медицинските сестри е безпрецедентен акт на отчаяние. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларция от името на група.

„Не можем да мълчим за случилото се вчера в Здравна комисия. Случилото се през нощта и сутринта в Народното събрание. Медицински сестри се барикадираха в зала на парламента, напрежението ескалира и сутринта една стоя на прозореца на сградата. Това е безпрецедентен акт на отчаяние. Причините посочиха самите медицински сестри: „Правителството ни лъга една година. Слушаме само лъжи, лъжи и пак лъжи“, коментира Нинова.

Тя обясни, че първата е била произнесе на 10 април 2019 г., когато е обещал, че ще даде 50 млн. лв. за заплати.

„Исканията на медицинските сестри са основателни и справедливи. Работят на по две смени, на по няколко места, за да може да издържат семействата. Получават мизерни заплати, работят в трудни и неприемливи условия и какво срещат“, коментира още Нинова.

По думите й има алтернатива има и тя е болниците да станат лечебни заведения, а не търговски дружества. „Опазването на здравето на българските граждани да не бъде търговия. Това е истинската алтернатива. и това е истинският проблем, че докато болниците са търговски дружества, ще бъде така“, каза още Нинова.

„Голямата вина е на правителството на Бойко Борисов за провала в здравната реформа – ние имаме волята и характера да я направи“, коментира лидерът на БСП.

„Днес отново показахте обаче неразбиране на проблема, арогантност и цинизъм. Вместо да го признаете проблема, нарекохте случилото се провокация. Две години тези медицински сестри са на улицата, на протести, на срещи с вас и вие наричате това провокация. Вместо да признаете проблема и да тръгнем да търсим решение проявихте аргоантност като показахте, че Здравна комисия в този момент може да заседава между 3 и 5 минути и то в присъствието на тези медицински сестри. Г-жа Дариткова, която е и лекар сутринта нарекохте тази жена жена с психически проблеми, с нестабилно психологическо заседание. Малко прилича на Цветанов, който оттук казваше престъпници на лекари“, каза Нинова.

Тя обърна внимание, че лекар дава диагноза на тази жена, която е направила това сутринта като акт на отчаяние, а не нездраво психическо състояние.

„Лепите етикети на хората в безсилието си да решите проблема. Няма как да не хвърлите вината на някой друг. На нея, сега и на НОС. Казвате, че те са виновни. Разбира се, че НСО или която и да е служба, не може да посяга физически на беззащитни хора и жени. Ако са превишили правата си, да си носят отговорността по закон. Голямата вина е на правителството на Бойко Борисов за провала в здравната реформа“, каза още лидерът на БСП.

Тя посочи, че алтернативата на БСП е болниците да не са търговски дружества, намалено ДДС на лекарства.

„За такава реформа се иска желание, характер и пълно съзнание, че се изправяш срещу силата на стотици милиони частни интереси. Ето това не ви стига. Вие нямате нито желание, нито характер да направите тази реформа, но ние имаме и това желание и ще проявим този характер. Реформата на здравеопазването ще стане факт, когато българският народ даде доверие на „БСП за България“, подчерта Нинова.