УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля Драгън към МКС и изпълни 50-тото си ракетно кацане!

1
113
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : NASA TV

7 март 2020 г. 07:45 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 06:50 ч. българско време от Площадка №40 на космическия център Кейп Канаверал излетя ракетата на СпейсЕкс „Фолкън 9“. Броени минути след началото на полета, в орбита, на път към Международната космическа станция, бе освободен товарният космически кораб „Драгън“. 

Това бе последният полет на първата версия на „Драгън“. Оттук насетне ще лети само „Драгън 2“ – в пилотиран вариант „Крю Драгън“ и в товарен „Карго Драгън“. 

Космическият кораб „Драгън“, който излетя днес към МКС, е бил в космоса и преди – през февруари 2017-та и декември 2018-та. Ракетата-носител „Фолкън 9“ също бе оборудвана с първа степен „втора употреба“, извела в космоса друг кораб „Драгън“ през декември 2019-та. Степента отново се върна на Земята след днешния полет – с което СпейсЕкс отбеляза своето 50-то кацане на ракетна степен! 

Няколко думи за полезния товар, който пътува на борда на днешния „Драгън“. Към МКС ще бъде монтиран нов компонент – научната установка „Бартоломео“, създадена от Европейската космическа агенция (ЕКА) и Еърбъс. Тя ще бъде прикачена от външната страна на европейския модул „Колумб“. Установката ще осигури възможности на комерсиални клиенти да провеждат свои собствени опити на станцията.

Продължава отглеждането на тъканни култури върху чип – научно приложение, за което съм писал и преди на страниците на сайта. В рамките на настоящата мисия ще бъдат отглеждани тъкани от човешки черва. Друг експеримент пък ще бъде фокусиран върху отглеждането на клетки от човешко сърце. Подобни опити имат огромно значение за подготовката към бъдещи мисии до Марс, както и за развитието на диагностични методи, които биха могли да подобрят живота тук, на Земята.

Днешният полет бе пети за СпейсЕкс през 2020-та година. Сред останалите четири полета, три бяха посветени по изстрелването на спътници от групировката „Старлинк“, а един по изстрелването на новия пилотиран кораб „Крю Драгън“. Полетът на „Крю Драгън“ бе напълно успешен и в рамките на мисията бяха изпитани системите му за аварийно спасяване. Успехът откри пътя към следващата мисия на кораба, която ще е пилотирана. НАСА и СпейсЕкс очакват астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли да излетят в космоса не по-рано от месец май тази година.

Но дотогава има още време, през което ще има и други полети на СпейсЕкс. След броени дни очакваме старта на „Фолкън 9“ с поредната порция спътници „Старлинк“, а в края на месеца ще излети комерсиалният сателит „SAOCOM-1B“.

За повече информация относно днешната мисия: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/