Марсоходът Кюриосити изкачи най-стръмния си хълм, с наклон от 30 градуса!

1
126
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка, заснета от повърхността на Марс на 6-ти март след голямото изкачване. Credits : NASA/JPL-Caltech

8 март 2020 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Нов триумф за американския марсоход „Кюриосити“! На 6-ти март екипите на мисията оповестиха, че марсоходът е успял да изкачи стръмния 30-градусов наклон под платото Грийнхъг. Учените мечтаят за достигането на този регион от години, още от преди кацането на „Кюриосити“ в кратера Гейл. Орбиталните наблюдения свидетелствуват, че някога на това място се е оттичала водата от марсианската планина Шарп. 

Още една снимка, заснета от повърхността на Марс на 6-ти март след голямото изкачване. Credits : NASA/JPL-Caltech

Сега инструментите MAHLI и APXS ще започнат изучаването на местностите Галъуей и Ендрю. Първата формация е разположена върху плоската част на пясъчника, където „Кюриосити“ понастоящем е паркиран, а втората се състои от устойчиви геологични структури. 

Поредната снимка, заснета от повърхността на Марс на 6-ти март след голямото изкачване. Credits : NASA/JPL-Caltech

Но това, което очакваме ние, обикновените ентусиасти, са най-вече нови снимки на Марс! Сега, след като „Кюриосити“ буквално е изкачил връх, ще може да се направят хубави панорамни фотографии на околността. Вижда се съществена част от пейзажа надалече, чак до хоризонта. Изследователите се надяват, че ще успеят да наблюдават известните пясъчни вихрушки, наричани още „прахови демони“. И освен това навигационната камера на марсохода ще се опита да наблюдава облаците на Червената планета в късния следобед и ранната утрин.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/