Как се суши килим след изпиране?

2
120
Добави коментар
georg4610
georg4610

Начините за изсушаване на килими у дома могат да бъдат наистина много различни, като разликите произлизат основно от това кой пере килимите. Така например, в зависимост от това дали ги хигиенизирате сами или пък разчитате на фирма, която да се заеме с тази не толкова лека задача, методите за изсушаване са доста различни.

 

Разлики могат да съществуват и по други причини, например ако живеете в апартамент или в къща. Сами можете да се досетите, че не може да се използват едни и същи методи на двете места, а също така и през различните сезони и месеци от годината.

 

При работа с професионалисти

 

Ако за почистването на килими, мокети, черги и други подобни сте наели професионалисти от някоя фирма, тогава най-вероятно и изсушаването също ще се направи по професионален начин.

 

Добрите фирми за пране на килими в София ще изперат килимите ви в рамките на някой и друг час (времето варира в зависимост от площта, която трябва да се обработи). След това идва ред на самото изсушаване.

 

Най-добрите специалисти използват специална техника, която работи на принципа на вентилаторите. Включват се уреди, които издухват много мощна струя въздух към настилката на пода.

 

В резултат килимите започват много бързо да губят влага и няколко часа след пристигането на фирмата може всички подови настилки да са напълно сухи и ухаещи на свежо и чисто.

 

Машините много наподобяват на онези уреди, които се използват за да изсушават текстилни и дървени подови настилки след наводнения. Резултатите ще бъдат видими в края на деня, когато влагата вече ще е изчезнала.

 

Разбира се, някои фирми не разполагат с толкова добра техника, като съответно след изпирането те ще ви посъветват да оставите балконски врати и прозорци отворени за да има въздушна циркулация.

 

Резултатите в края на краищата ще са същите, но с няколко дни закъснение, а неудобството ще е за вас, защото мокрите килими трябва да се заобикалят и много да се пазят.

 

Разбира се, никой не може да ви спре да си стъпвате на мокрия килим, но все пак ако направите това трябва да имате предвид, че винаги има повишен риск от това подът да се нацапа от това, че мокрият текстил по-лесно поема от замърсяванията.

 

Ако перете сами

 

Ако перете килимите си сами, то пред вас има две различни възможности в зависимост от това дали живеете в къща или в апартамент. Ако сте в блок, то тогава не съществуват много опции.

 

Можете да отворите всички врати и прозорци, защото единствено движението на въздуха може да ускори леко цялата тази процедура. Въпреки това, съхненето може да трае дни наред.

 

Ако сте в къща имате малко по-голям избор, макар и също не безкраен. Тук имате това предимство, че освен да оставите вратите и прозорците отворени, обикновено ще имате и място навън.

 

Можете да поставите всички изпрани килими, черги и мокети навън за да висят върху някоя тел или на нещо друго подходящо, което да ги държи далеч от земята, например ограда или удобен за целта лост.