На жените с много любов

1
140
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

За първи път „Денят на жената“ е отблязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване и честване на този празник се появява през 20 век след индустриализацията, която поражда много протести, свързани с подобряването на условията на труда. Именно по тази причина календарната дата 8 март се свързва с масовия женски протест през 1857 г., състоял се в Ню Йорк. Макар и неуспешен този първи опит завършва със създаване на женски работнически синдикат две години по-късно.                                        

През годините женските работнически групи взимат своето участие в различни социални прояви, състоящи се в различни точки на света. По този начин жените изразяват успешно своите възгледи и идеи, които са не по-малко важни и интересни от тези на по-силния пол. 

Вследствие на всичките тези прояви 8-ми март остава в историята като официален празик на женското съсловие. Към днешна може да бъде потвърдено, че празникът се чества в множество страни, сред които са Куба, Украйна, Русия, Китай и още много други. В знак на благодарност, любов и преданост мъжете подаряват цветя на своите майки, съпруги и близки приятелки.

А вие как отбелязахте празника на дамите?!