Kак фазите на цикъла влияят на храненето?

1
229
Добави коментар
svetla58
svetla58

Относно фазите на цикъла

Като начало, нормалният женски цикъл (например 28 дни) е разделен на две части. От първия до 14-ия ден е фоликуларната фаза на цикъла, а от 14-ия до 28-ия – лутеалната фаза. Важно е да се отбележи, че понякога цикълът е разделен за удобство на четири части: това е менструалната, фоликуларната, след това овулацията и четвъртата, лутеална фаза.

Какво трябва да знаете за фоликуларната фаза

По време на фоликуларната фаза на цикъла, тоест веднага след менструацията, тялото, благодарение на фоликулостимулиращия (FSH) хормон, започва да произвежда 10–20 фоликулни клетки. Една от тях става доминираща, останалите се отделят чрез лимфната течност и настъпва овулация. Докато тези клетки растат, се произвежда магическият хормон за момичетата – естроген. В тази фаза на цикъла забелязвате прилив на енергия, има отделяне на секрет, настроението е прекрасно. Това е периодът, в който отслабваме по-бързо и спортът става много по-ефективен.

За да помогнем на тялото си, е хубаво през първата фаза на цикъла да добавим храни, богати на желязо и витамин С. Факт е, че поради менструацията тялото е в състояние на загуба на желязо и този дефицит трябва да бъде запълнен. Тъй като желязото се абсорбира по-добре с витамин С, то е необходимо. Наблегнете на ябълки, месо, спанак, броколи, сок от нар, както и продукти, които са фитоестрогени – сушени боровинки, ленени семена, бобови растения, всякакви семена и ядки, сини сливи, сушени кайсии. 

Какво трябва да знаете за лутеалната фаза

На 14-ия ден от цикъла фоликулът се разкъсва и започва овулацията. След достигане на своя връх, нивото на естроген постепенно намалява и започва втората фаза на цикъла – лутеална, която продължава до първия ден на менструацията. 

След избухването на фоликула на негово място се образува жълто тяло, което започва да произвежда прогестерон и подготвя матката за оплождане. Освен това тялото разбира, че бременността не се е случила и нивото на прогестерон рязко спада. През този период започва задържане на течности в организма, настроението се влошава и се появява повишена нервност. В тази фаза на цикъла трябва да се наситите с протеинови храни и храни, богати на магнезий, цинк и калий. Протеинът съдържа триптофан, който повлиява положително на настроението и намалява тревожността. Също така, във втората фаза, няколко дни преди менструация, се появява подпухналост – протеинът помага за справяне с този проблем. Той играе една от най-важните роли в извеждането на течности от тялото. Добавете към диетата си млечни продукти, сушени кайсии и какаови зърна.