Почина актьорът Макс фон Сюдов

1
179
Добави коментар
vocala
vocala

Актьорът Макс фон Сюдов е починал на 90-годишна възраст. Новината беше потвърдена от съпругата му пред френски медии, а по-късно семейството съобщи, че той е издъхнал вчера.

Роденият в Швеция през 1929 г. актьор се снима в близо 200 филма и телевизионни продукции. Сред тях са легендарният „Флаш Гордън“ на режисьора Майк Ходжис, класиката „Дюн“ на Дейвид Линч, „Специален доклад“ на Стивън Спилбърг и „Заклинателят“ на Уилям Фридкин. Международна слава му носи ролята на свещеника в „Екзорсистът“. Заради бледото издължено лице и дълбокия глас типичната роля за актьора в киното е на злодей.

Започва актьорската си кариера през 1951 г. Няколко години по-късно се премества от родния си град Лунд в Малмьо, където се запознава със знаменития режисьор Ингмар Бергман. Първите му роли са именно в негови ленти – „Седмият печат“ (1957 г.), и „Изворът на девственицата“ (1960 г.). Снима се в общо 11 филма на Бергман, сред които и „Поляната с дивите ягоди“.

Сюдов продължава да снима и в напреднала възраст – озвучи герой в „Семейство Симпсън“ през 2014 г. и участва в няколко епизода в хитовия сериал „Игра на тронове“ през 2016 г., за което беше номиниран за награда „Еми“. През 2014 г. се появява за кратко и в началните сцени на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

Сюдов има две номинации за „Оскар“ – за участията си в „Пеле Завоевателя“ (1987 г.) и „Ужасно силно и адски близо“ (2011 г.), както и две за „Златен глобус“.