Оперативният щаб: 8 съмнителни проби за коронавирус са подложени на повторен анализ

1
128
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

8 проби от Габрово и Плевен са подложени на допълнителен анализ в национална референтна лаборатория. Резултатите от тях ще бъдат ясни днес по обед. Това съобщи началникът на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Всички останали проби от изминалото денонощие дават отрицателен резултат.

В света ескалират случаите – последното денонощие над 1500 са новообявените с коронавирус. В Гърция има 84, в Албания – 6, Румъния – 17, Сърбия – 2.

В отговор въпрос на БНТ за исканата оставка на министъра на културата Боил Банов заради заповедта му за затваряне на театри и кина, проф. Мутафчийски заяви:

„Мерките, които бяха взети за кината и културните мероприятия в страната, са в контекста на грипната епидемия и във връзка с констатираните случаи на коронавирус инфекция. Утре грипната епидемия приключва и някои мерки могат да бъдат преразгледани. Те трябва да бъдат диференцирани“.

„Някои области решиха да удължат грипната епидемия и това е в зависимост от заболеваемостта от грип в съответната област. В Пловдив, например, епидемията е удължена до края на седмицата. Възможно е да има такива решения и в други области и това е извън нашите правомощия.

Това, което се предвижда в контекста на коронавируса, е да бъдат диференцирани мерките за огнищата, където са установени коронавирус