Новата версия на аналитичния софтуер Tableau вече позволява анимирани визуализации на анализите, както и динамични параметри

1
152
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

BI решението отново е лидер сред системите за анализ на данни в престижната класация Gartner 2020 Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms

 

Създаването на анимирани визуализации, както и на динамични параметри са някои от новостите в първата за 2020 г. версия на софтуера за бизнес анализи Tableau. Тя вече е достъпна за потребителите, съобщиха от българската софтуерна компания Тим ВИЖЪН България, която е партньор на Tableau у нас. Новата версия 2020.1 включва още по-богато разнообразие от инструменти за представяне на бизнес информацията в развитие, повишаване на интерактивността и дори разказване на истории чрез данните.

 

Динамични параметри

 

С версия 2020.1 използващите Tableau вече могат да са сигурни, че всеки отворил тяхна визуализация, ще вижда на нея най-актуалните налични данни. Веднъж зададени, динамичните параметри се актуализират автоматично при всяко следващо отваряне на визуализацията, за да покажат новите данни, добавени междувременно към информационния източник. Например, ако сме създали визуализация, която показва продажбите към даден месец, не е нужно да я обновяваме всеки път когато започва нов месец и към базата данни се добавят нова информация. Това вече става автоматично, пестейки много време и усилия.

 

Анимирани визуализации

 

Какъв по-добър начин да добием представа за промените в данните, от това да ги видим в движение. Анимираните визуализации са мощен инструмент, който помага да представим промяната на данните в хода на времето или в резултат на филтриране, групиране, добавяне на параметри и други действия. Анимацията прави откриването на тенденции и зависимости още по-лесно и съкращава времето, необходимо за анализ. А добавянето и управлението на самите анимации става буквално с един клик.

 

Анализи в дистанция спрямо обект

 

Анализите на гео-данни са сред най-разпространените в Tableau и не е чудно, че на тях се отделя специално внимание във всяка нова версия. Tableau 2020.1 добавя към работата с карти и нови буферни калкулации, които дават възможност за задаване на буферни зони, отстоящи на определено разстояние спрямо даден обект или точка. Всичко, което е нужно да направи потребителят, е да зададе начална точка, разстояние и мерна единици и Tableau ще изгради буферна зона в рамките на която той ще може да прави разнообразни анализи. Така с няколко клика можем да разберем например колко конкурентни търговски обекта има на 1 км. от даден магазин или колко новостроящи се жилищни сгради се намират на 5 мин. пеша от спирката на метрото.

 

Tableau 2020.1 включва и ред други новости и подобрения във функционалностите, сред които подобрения в Explain Data и Tableau Prep Builder, експортиране на работни табла само с един клик, улеснено управление на лицензи и много други.

 

Лидер сред системите за анализ на данни за осма поредна година

 

Междувременно стана ясно, че Tableau за пореден път е класиран в квадранта на лидерите сред системите за бизнес анализ в тазгодишното издание на престижната класация Gartner 2020 Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms. Това е ежегодна безпристрастна класация на най-разпространените в световен мащаб аналитични и BI решения, оценяваща ги по множество параметри, сред които инфраструктура, подготовка и управление на данните, аналитични възможности, възможности за споделяне и вграждане на резултатите от анализите, лекота на работа, цялостен интерфейс и ред други.

 

Това е осмата поредна година, в която Tableau стабилно запазва лидерското място, демонстрирайки задълбочено познаване на нуждите на потребителите при работата им с данни и способност да осигури интелигентни, достъпни, пестящи време и лесни за използване инструменти за анализ. Това признание идва като кулминация на една изключително силна година, през която Tableau, значително разшири обхвата на своите аналитични продукти, както с добавянето на мощни нови функционалности, така и с изцяло нови решения за управление на данните.

 

Всеки желаещ може да тества Tableau напълно безплатно на адрес:

https://partners.tableau.com/UserData/335/Mailings/b8d21eec-8a9a-42dc-9ef8-ecc53116a505.htm