До 72 часа Втора градска болница в столицата става инфекциозна с капацитет от 50 легла

1
106
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Днес здравният министър Кирил Ананиев ще издаде заповедта за временно трансформиране на Втора градска болница в инфекциозна по повод коронавируса. Лечебното заведение спира да изпълнява своята дейност.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от „Фокус“. Тя трябва да бъде готова за три денонощия.

 „Капацитетът на болницата, при спазване на всички изисквания за лечение на болни с коронавирус, е около 50 легла. Разбира се, това не означава да се напълни веднага, трябва да се държи сметка за наличния персонал“, допълни Фандъкова.

Столичният кмет благодари на медицинския персонал, който е дал своето съгласие да остане и да работи след трансформиране на болницата. „Надявам се, че и Министерството на здравеопазването ще помисли за механизъм за подкрепа на този персонал“, каза още тя.

Фандъкова добави, че от бюджета на града за здраве ще се подпомогне болницата. „Надявам се в рамките на тези три дни да решим всички въпроса, но най-вече през това време да се работи за организация, за доставка на материали и оборудване, което е и задача на директора на болницата доц. Узунов“, каза още кметът Фандъкова.

Тя уточни, че столицата не може да отпусне втора общинска болница за изпълняване на плана за борба с коронавируса.