7 здравословни ползи от меда, които може би не знаете

1
122
Добави коментар
vocala
vocala

Хората са познавали меда още от праисторически времена. Наистина! Има пещерни рисунки, които датират от 8000 г. пр. Н. Е. на които хора събират мед. Всъщност медът е бил използван като храна и за медицински цели в римската, гръцката, египетската и други древни цивилизации.

Това е така, защото медът освен, че е естествен подсладител, е и хранителен. Една супена лъжица мед съдържа 64 калории, 17 грама захари и абсолютно никакви мазнини. Можете да замените захарта с мед при готвене и печене, но не забравяйте да не давате мед на дете, което е на по-малко от годинка.

Ето седем ползи за здравето от мед, които може би не знаете:

Медът има антибактериални свойства

Медът има невероятна сила да убива бактери, които съдържат прополис. Всъщност проучване на университета „Чарлз Стърт“ във Вагга Вагга, Австралия показа, че медът е ефективен срещу десетки щамове, включително салмонела и Ешерихия коли. Един особен вид може дори да се бори със стафилококи бактерии. Медът се използва за лечение на язви, изгаряния и дори може да заздрави рани. Колкото по-тъмен е медът, толкова по-добре работи.

Може да се използва за потискане на кашлица

Знаете ли, че медът може да помогне при потискане на кашлицата? Чаена лъжичка мед ще успокои гърлото ви и ще ви помогне да спрете кашлицата. Според Healthline, едно проучване установи, че медът действа по-добре от две често използвани лекарства за кашлица и помага за потискане на нощната кашлица при деца.

Здравословен подсладител

Медът съдържа 64 процента глюкоза и фруктоза. Можете да замените захарта и изкуствените подсладители с мед в повечето храни и напитки. Можете дори да готвите и печете с него. Healthline заявява, че е по-безопасно да се използва от диабетици (но се консултирайте с вашия лекар преди употреба) вместо рафинирана захар, която е просто празни калории.

Богат на антиоксиданти

Висококачественият натурален мед съдържа важни антиоксиданти, включително флавоноиди и полифеноли, които се намират в прополиса. Антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане, допринасяйки за по-добро здраве на сърцето и намаляване на риска от инфаркти и инсулти. Антиоксидантите също могат да намалят някои рискове и да насърчат здравето на очите.

Медът е естествено средство за сън

Спрете да използвате средства за сън без рецепта и вместо това изпийте чаша чай от лайка с мед. Медът може да повиши нивата на инсулин и да освободи серотонин – невротрансмитер, който се превръща в мелатонин, химикал, който регулира съня.

Помага за понижаване на холестерола

Има два вида холестерол, LDL, който е лошият холестерол, който причинява натрупване на мазнини в артериите ви, и HDL, който е добрият холестерол. Медът може да помогне, защото повишава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия.

Срещу пърхот

Медът също може да помогне за облекчаване на дразнене на скалпа и пърхот. Проучване, публикувано в European Journal of Medical Research, установи, че прилагането на разреден мед върху скалпа и оставянето му в продължение на три часа, преди да го измиете от косата, помага за облекчаване на сърбежа.