Шефът на ресторантьорите: Спадът на клиенти заради коронавируса е 50%, пускаме сервитьорите в отпуска

1
76
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Изключително тревожни новини за състоянието на ресторантите и заведенията съобщи Ричард Алибегов. Според него, спадът на клиенти по заведенията в последните дни заради коронавируса е 50%.

„За момента спадът в клиентелата е около 50 процента. Това означава, че ако в едно заведение има 20 маси, 10 са празни. На другите има по един или двама души“, каза шефът на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов пред „Марица“.

„За последните три-четири дни, откакто се регистрира първият заразен у нас, масово валят откази от резервации. Такива данни идват от цялата страна и лошата статистика важи както за ресторантьорите, така и за хотелиерите. Опасявам се, че занапред спадът ще е още по-голям. Колеги от асоциацията съобщиха, че от вчера има много отказани резервации и за нощни заведения за уикенда, което означава, че и младите хора се поддават на истерията“, описа ситуацията той.

„Ситуацията е абсолютно нова за бранша. Тук не става въпрос за липса на пари у клиентите, или за високи цени, или за лоша услуга, нещо, върху което ние можем да въздействаме. Просто няма хора“, допълни Алибегов.

„Тъй като ситуацията е нова, взимаме решения буквално от днес за утре. Вероятно до края на седмицата ще започнем да разпускаме част от персонала в платен отпуск, а на по-късен етап и в неплатен“, съобщи още той.

„Не изключвам и да започнем да затваряме търговски обекти. Ето защо считам, че трябва да се намеси правителството и да вземе адекватни мерки“, изрази надежди Ричард Алибегов.