Българският народен музей Дамасцена

1
138
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

Не може да дойдеш в България и да не посетиш Розовата долина, а влезеш ли във вълшебната долина, не може да подминеш музея „Дамасцена“. По-долу ще прочетете впечатленията на нашата японска гостенка Хироко Суда и ще видите хубавите й снимки.

Насладете се на аромата на розите

България се слави с производството на висококачествено розово масло. Тук има открит музей, наречен Народен музей Дамасцена. Първоначално заводът за преработка на розово масло бил натоварен само един месец в годината. Затова, този завод целогодишно отваря врати като музей. Провеждат се различни изложения на розовото масло и народната българска култура. Намира се близо до Казанлък, който е известен с Фестивала на розите и затова е хубаво да го посетите поне веднъж.

От фабрика за производство на розово масло, до известен народен музей

Долината на розите е разположена в центъра на България и като показва името, слави се с отглеждането на рози. В средата на долината, в южното подножие на Балкана, се намира народния музей „Дамасцена“.

Въпреки, че сега се нарича музей, първоначално е бил фабрика за производство на розово масло от дамаскинска роза. Открита е през 1991 г. като първата частна фабрика в България, открила новия музей през 2007 г. с ресторант, театър, розариум и изложбен ъгъл, посветен на традиционния начин на живот.

Фабрика за розово масло

Само в рамките на месец – от средата на юни до средата на юли, след събирането на розовия цвят, фабриката за производство на розово масло работи на пълна мощност и вие можете да наблюдавате на място дестилацията на маслото. Ако, за съжаление пропуснете това време, разгледайте строените в линия бурета, а служителите подробно ще ви обяснят как протича дестилациоония процес и вие ще го научите от първа ръка.

За да се получи 1 литър от драгоценното розово масло, трябва да се съберат и преработят 3 тона рози. Произведеното в Долината на розите масло е световно известно с високото си качество. Самата фабрика също се развива. Полагат грижи за розовите насаждения и се е специализирала се само в дестилазията на розово масло, поради което то е с висока чистота и качество.

В досег с народната култура

Отличителното на този музей е фабриката за розово масло, но има също така много експонати, свързани с народната култура. Различните занаяти, мебели, предмети от бита и други са наредени и вие може да ги разгледате и опознаете. Всеки може да се наслади и да усети живота такъв, какъвто е бил в онези времена.

Заедно с този ъгъл, има един стар неподвижен вид, който се е използвал някога (снимката). Въпреки, че процедурата за дестилацията е доста примитивна, тя е също като тази, която се използва днес. Тук може да видите, че маслото се е добивало по същия начин още от древни времена.

Насладете се на 1500 рози

Разходете си из голямата градина, където може да се насладите на традиционна културна изложба. Тук е разположен чудесен парк, в това число и розариум с над 1500 вида рози, пътечка за разходки и езерце, в което плуват лебеди. Оттук може да видите и хълмовете на Стара планина.

Посетих театъра на открито, намиращ се в задната част. Пъстроцветни рози са посадени между седалките на зрителите и са във формата на ветрило. Основното им предназначение е украса. Важно е да се отбележи, че се различавата от дамасцената, която е за добив на масло.

Непременно посетете магазина на музея

Друго място, което непременно трябва да посетите са двата магазина. Препоръчвам ви особено този, който е надолу по стълбите на театъра, понеже е изключително богат. Розово масло, розова вода, етерично, масажно и почистващо масло, серум, скраб, розов мед, розово сладко, розов ликьор. Изложени са всички продукти с марката Дамасцена, съдържащи качествено розово масло.

В допълнение към успокояващото действие на уханието, розовото масло има и медицински преимущества, каквито са подсилване на имунитета, намаляване на възпалението и сърбежа. То е достъпно навсякъде из Долината на розите.

Основна информация за Народния музей Дамасцена:

Адрес: Етнографски комплекс Дамасцена, с. Скобелево, община Павел Баня, България
Намира се на 30 минути пътуване с кола от Казанлък
Работно време: април – септември от 9:00 до 19:30 ч., октомври – март от 9:00 до 17:00 ч.
Работи целогодишно.
Телефон: + 359-886-777-681
Вход: 12 лв. за възрастни, ученици и студенти 6 лв., деца до 7 г. – безплатно.

С подкрепата на Исторически парк