ОФИЦИАЛНО: Отложиха изстрелването на спускаемата мисия от програмата ЕкзоМарс за 2022 г.

1
183
Добави коментар
redbul80
redbul80

Спускаемият апарат „Казачок“ от мисия „ЕкзоМарс-2020“. Снимка: Роскосмос

12 март 2020 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Екипите на Роскосмос и Европейската космическа агенция (ЕКА) решиха, че за успешното изпълнение на спускаемата мисия от руско-европейската програма „ЕкзоМарс“ са необходими повече тестове, които да потвърдят надеждността на бордовия софтуер, авиониките и парашутните системи. Като допълнение към това епидемиологичната обстановка на територията на Европа е такава, че правилното провеждане на всички необходими изпитания е силно затруднено. В резултат на това изстрелването бе отложено от 2020 за 2022 г.

Напомням на читателите, че поради факта, че руснаците не разполагат с мощни спирачни ракетни двигатели за спускаемия апарат „Казачок“, се налага съществена част от забавянето на скоростта му да бъде осигурено от сложна европейска система с общо четири парашута (за сравнение марсианските спускаеми апарати на НАСА използват само един основен парашут). През 2019 г. системата беше изпитана на два пъти, през май и август, но тестовете и в двата случая завършиха с провал. След неуспехите ръководството на ЕКА се обърна към НАСА за съдействие, като се очакваше парашутите да бъдат изпитани наново тази зима. Сега обаче изпитанията не се очакват да се проведат преди края на март. 

През последните седмици също така изтече информация, че софтуерът също не е в готовност за полет. Една от възможностите, които са се обсъждали, за да може мисията да бъде проведена навреме, е тя да бъде изстреляна без пълния набор от програми, а те да бъдат изпратени дистанционно от Земята по време на пътешествието към Марс. 

Така мисията няма да лети тази година, а през 2021-ва година няма да има руско и европейско присъствие на повърхността на Червената планета…

Ако „ЕкзоМарс“ излети през 2022 г., това ще стане в периода между август и октомври. 

За повече информация: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/