5 особености на панихидата

1
144
Добави коментар
georg4610
georg4610

Панихидата в наши дни е нещо, което е загубило част от своята популярност, поне докато не загубим свой скъп човек и не потърсим начин да изразим скръбта си.

Може и да не сме много добре запознати с традициите и правилата, по които се провежда панихидата, но за това пък има много погребални агенции, които организират този ритуал както си му е реда, при това на добра цена.

Агенциите като Omegafuneral.com могат да се погрижат за всичко, като контактът с тях до известна степен ни дава представа какво можем да правим и самите ние, когато решим да организираме помена сами.

Какво трябва да знаем за панихидата

Панихидата се отслужва по определени правила, които като цяло не са се променили много през годините, макар че някои от тях са се изменили до неузнаваемост. Ето кои са и основните елементи на ритуала:

Какво се носи на панихида 40 дни – https://omegafuneral.com/

Служба от свещеник

Служба от свещеник е нещо, което се прави на четиридесетия ден след смъртта на човека. Службата се нарича панихида и се отслужва по определени правила. Най-често това се прави рано сутрин, тъй като традицията предполага това, макар че няма проблем службата да се направи и в друга част от деня.

Подавки за близките

Подавки се правят за всеки повод, като например 3 дни, 9 дни, 20 дни, 40 дни и така нататък. Традиционните храни, които се приготвят съвпадат на всеки период. Това са най-вече жито, месена пита, червено вино. Понякога се правят и други храни, особено ако са били любими на покойника. Подавките са малки по размер порции, които трябва да се направят към поне трима души.

Ходене на гробища

На гробища се ходи на 3-ти, 9-ти, 20-ти, 40-ти ден, както и при изминаване на 3, 9 месеца и година. Разбира се, няма проблем да се посещава гроба на починалия и през останалите дни от годината, като това може да се прави винаги когато близките изпитат потребност. Прието е да се ходи на гробища рано сутрин.

Цветя и поддръжка на гроба

На всеки ден, в който е прието да се отбележи изминаването на определен период от време след смъртта на човека е прието на гроба да се носят свежи цветя. Палят се свещи, като на 3-ти и 9-ти ден това е от особено голямо значение.

Некролози

Некролозите е добре да се поставят периодично на обозначените за това места. До четиридесетия ден некрологът се изработва без снимка, а след това вече няма проблем да се постави такава. Най-често на некрологът се поставят традиционни послания, макар че понякога близките желаят да напишат нещо лично създадено от тях.